Vilket betyg får din dejt - av exet?

avMonica Karlstein

Foto: Colourbox
Sajten gör det möjligt att att betygsätta ett ex och gratta eller varna andra.

Bitter på ditt ex?

En amerikansk sajt gör det möjligt att sabba exets framtida kärleksliv – genom att recensera förhållandet för andra.

– Du skulle inte gå till en restaurang som inte granskats, varför skulle du gå på en dejt med en person som inte granskats? säger Tom Padazana, grundare till sajten, till Huffington Post.

Betygsättarsajter har funnits länge utomlands, bland annat amerikanska ratemyprofessors.com där collegestudenter kan recensera sina lärare och karriärsajten honestly.com där du kan betygsätta kollegor och samarbetspartner eller kolla upp sökanden inför en anställning. I Sverige finns sedan tidigare sajter där du kan betygsätta din husläkare. Nu tas betygsättningen av människor till en helt ny nivå – intimare och känslosammare än någonsin.

Tvåsidig enkät

Den amerikanska sajten ”Exrated” kom till som ett informationsverktyg inför första dejten. På Exrated.co kan folk publicera information för att varna eller tipsa andra användare om exet. Många googlar i dag sin dejt och nu blir det ännu svårare gömma eventuella lik i garderoben.

På sajten fyller du i en tvåsidig enkät om vilken typ av relation ni haft, hur länge den varade och betygsätter hans eller hennes hygien, intelligens och omtänksamhet. Formuläret avslutas med en totalpoäng.

”Kan vara rena påhitt”

– Det här går emot all bra kommunikation som relationer handlar om och är absolut inget jag rekommenderar, säger Bodil Wennberg, relationsexpert och leg. psykolog och fortsätter:

– Mycket av det som skrivs kan vara rena påhitt för att hämnas och kan såra flera personer. Det är aldrig rätt att namnge personer som inte kan försvara sig utan att fråga om lov. Betygen kan vara skrivna i stundens hetta. Det är oansvarigt och oärligt eftersom du oombedd uttrycker en åsikt utan att ta ansvar för konsekvenserna.

I Sverige finns det en hel del som talar för att den här sajten skulle bryta mot personuppgiftslagen, enligt Jonas Agnevall, jurist på Datainspektionen.

– Det finns en liknande sajt i Sverige där studenter betygsätter sina lärare men som är undantagen från personuppgiftslagen för journalistiska ändamål, säger Jonas Agnevall och fortsätter:

– Men det är mycket osannlikt att en sådan här sajt skulle bedömas likadant och det är mycket möjligt att inlägg publicerade på sajten skulle vara kränkande och därmed olagliga.