Relationer

”Jag gråter varje dag men barnens kramar hjälper”

Av: 

Maja-Stina Skarstedt

RELATIONER

Jenny Olsson hann aldrig säga hejdå till sin storasyster Lotta.

Lotta var bara 43 år när hon utan förvarning dog en natt i maj.

Sorgen efter systern har varit tung, men Jenny ­delade den direkt med ­sina båda söner, fyra och två år.

Jenny Olsson har varit med om mardrömmen. Att förlora en person du älskar och som står väldigt nära – utan att du får ta ett riktigt avsked.

Lotta dog av hjärtsvikt. Hon la sig, lite tröttare än vanligt, och vaknade aldrig mer. Hon hade inte haft känningar av hjärtproblem innan. När Jenny fick beskedet om att Lotta var död visade hon direkt att hon var ledsen inför sina söner, Tim, som är fyra och ett halvt, och Elvin, två år.

Ställer frågor

– Vi sa som det var till Tim. Att moster Lotta hade somnat in och fanns inte mer. Vi visste först inte varför hon dött och det fick Tim också veta. Att doktorn skulle ta reda på det. Och när vi visste, sa vi att hennes hjärta inte mådde bra.

Tim var lite fundersam till en början. Men ganska snart kom han med ett förslag.

– Han sa: Vi letar upp en ambulans med vingar, så åker vi upp till rymden och hämtar hem Lotta. Vi tar henne till en doktor, de är snälla och hjälper alla.

Jenny har inte dolt sina tårar.

– Jag gråter varje dag och märker min son det kommer han och ger mig en kram, frågar om jag saknar och älskar Lotta. Han säger också att vi kommer ses igen. Han klappar och kramar och frågar många frågor. Ibland lustiga frågor, så gråten slutar i skratt. Han har hjälpt otroligt mycket.

Tim vill att de ska minnas också. Han ber Jenny berätta om olika händelser, igen och igen. Om hur Lotta bad sin man om Coca Cola under kvällen, men att hon aldrig hann dricka, för att hon somnade. De minns tillsammans hur Lotta busade med katten, Jenny visar hur Lotta låtsasspelade trummor med kattens tassar. Tim kan också påminna om hur Lotta bestämt sa att barnen inte fick vara själva i vardagsrummet. Lotta var rädd att platt-teven skulle ramla ned på dem om de lekte för nära den.

”Vill inte att du ska dö”

– Tim kan säga 30 gånger om dagen att han älskar mig. Att han inte vill att jag ska bli gammal. ”Jag vill inte att du ska dö”, säger han, och då förklarar jag att jag ska bli jättegammal. Äldre än mormor. Han blir lugn då och det hjälper att vi pratar.

Publisert: