Barnen längtar ut – men stannar inne

avJohanna Schreiber

RELATIONER

Vart fjärde barn är utomhus mindre än en timme om dagen

Foto: Colourbox

Mindre än en timme om dagen.
Så lite är svenska barn utomhus på sin fritid.
– Det är alarmerande, så här ska det verkligen inte vara, säger Monica Johnson på Friluftsfrämjandet.

Vart fjärde barn är utomhus mindre än en timme om dagen. Vart tionde barn är ute mindre än en timme i veckan. Det visar en undersökning som barnkanalen Nickelodeon gjort tillsammans med Friluftsfrämjandet.
Mer än hälften av de drygt 1000 barn i åldrarna 6-11 år som deltog i undersökningen angav att de spenderar mindre än tio timmar i veckan utomhus på sin fritid.
– Det är alarmerande, så här ska det verkligen inte vara, säger Monica Johnson, kommunikations- och pressansvarig på Friluftsfrämjandet.
En fjärdedel av alla barn som deltog i undersökningen menar att de skulle vilja hitta på fler utomhusaktiviteter tillsammans med sin familj.
– Det är föräldrarna som har det yttersta ansvaret för att barnen vistas utomhus. Man behöver inte överanstränga sig, det räcker att gå till en liten skogsdunge eller en park, säger Monica Johnson.
Eva Lilja, känd från tv-programmet Nannyjouren, håller inte med. Hon anser att det är barnomsorgens och skolans uppgift att se till så att barnen är utomhus.
– Det är barnomsorgen som har det största ansvaret, och i skolans värld måste man ta debatten om mer undervisning utomhus. Det här har blivit en samhällsproblematik, säger hon.
Trots att hon anser att huvudansvaret för barnens utomhusvistelse ligger hos barnsomsorgen och skolan tycker hon att föräldrarna också måste ta ett krafttag så att barnen är utomhus även på eftermiddagarna.
– Ta med barnen ut istället för att skrika att de inte får hoppa i soffan. Förbered middagen kvällen innan, ät utomhus och ta vara på det vackra vädret som vi fortfarande har, säger hon.