”Svensk vård är som Grand hôtel”

RELATIONER

Malin Wollin om papperslösas rätt till vård

Det gnälls en del på svensk sjukvård. Jag kan bara hylla. Svensk sjukvård är det finaste vi har. Jag har både fött barn och varit inlagd. Jag har blivit så fint behandlad att jag gått runt med en droppställning och städat för att jag har haft det för bra. Som Grand hôtel har det känts (hur nu det är). Mitt i natten kommer någon in och ger mig kall antibiotika i armen och småpratar. Klockan tre på natten sitter hon där och finns till, en ängel på sängkanten.

Svensk sjukvård är trygg och fantastisk. Det är min upplevelse och min sanning. Och kronjuvelen, den största jordgubben mitt på denna omvårdande gräddtårta är de som stannar kvar sedan den offentliga miljön släckt ned. De som i tassemarkerna av den grå vården, den grå världen, verkar för att de som har det sämst, lever med minst och fruktar dygnet runt ska få en chans att hålla sig friska när livet är som svårast.

Det är svårt (fullständigt omöjligt) att föreställa sig den utsatthet papperslösa flyktingar upplever. Att leva under den ständiga stress det måste innebära att uppehålla sig olagligt i ett land där man blivit ratad, inte betrodd. Ensam och utlämnad och rättslös.

Att vara rädd för allt och alla, rädd för det nya landet, fasa för det lämnade. Att inte kunna landa, rota sig. Att sedan mitt i sin misär vara sjuk och svag, ha ont.

Men det ska ju bli bättre nu.

På Läkare i världen kan papperslösa flyktingar beställa ett litet kort som ska visas upp för att få rätt till adekvat vård enligt den nya lagen om vård för papperslösa som träder i kraft den första juli i år. Hoppas att den träder i kraft med full kraft å det kraftigaste.

Läkare i världen. Som läkare utan gränser fast hemma.

Läkaren Bita Eshragi tror att formuleringen ”vård som inte kan anstå” blir en tolkningsfråga för läkare. Det vill säga det kommer an på läkaren om det ska bli hjälp eller inte. Det kommer an på läkarens medmänsklighet.

Inte kan anstå.

Vad kan anstå?

Hur långt ner i lådan med ord vi glömt grävdes det innan man blåste dammet av anstå?

Anstå, är det när man inte kan (an)stå på sina ben?

Är det när man har så ont att man inte kan räta upp kroppen?

Och även om jag är fullständigt på det klara med hur ”inte kan anstå” ska tolkas så finns det lika många tolkningar av ordet som det finns läkare i Sverige.

Så den som har haft sådan otur att de tvingats fly från hot och våld, tagit sig över gränserna till ett främmande land långt borta, fått kalla handen i form av uteblivet uppehållstillstånd och sedan haft den oturliga oturen att dessutom bli sjuka, de ska alltså i denna ytterst otursamma situation förlita sig på att hamna hos en läkare som vet vad anstå vill säga?

De ska alltså ha den... turen?

1 av 2

Veckans

wow! 

Moderaterna i Falköping vill sätta missbrukare i en glasbur på torget där de kan spela kort och vara hur högljudda de vill. En arty parkbänk för 2000-talet.

värsta!

Tennisstjärnan Serena Williams menar att en våldtagen 16-årig flicka borde haft föräldrar som talade om för henne att inte ta emot alkohol från främlingar. Mm, och Serenas pappa kanske inte skulle hetsat sin dotter att träna bort empatin.

ARTIKELN HANDLAR OM