Labradoren – om svensken får välja

Här är Sveriges populäraste hundraser

Labrador – Sveriges populäraste hundras.
Labrador – Sveriges populäraste hundras.

Schäfern är petat från tronen som Sveriges populäraste hundras. 

2012 är svenskarnas favorit den trofasta labradoren.

– Den är väldigt samarbetsvillig och vill ställa upp för dig, säger Hans Rosenberg, pressansvarig på Svenska Kennelklubben.

Antalet nyregistrerade hundar minskar i Sverige, visar statistik från Svenska Kennelklubben. Just nu beräknas det finnas 730 000 hundar i landet, vilket betyder att mer än 550 000 hushåll har en lurvig vän.

”Samarbetsvillig”

Det finns dock raser som blivit omåttligt populära de senaste åren.

De två senaste åren har labradoren blivit svenskarnas självklara val. Bara under 2011 registrerades det 2 299 labradorer i Sverige. Hans Rosenberg, pressansvarig på Svenska Kennelklubben, är inte förvånad.

– Det är en apporterande fågelhund som ska vara dig till lags. Den är samarbetsvillig och vill ställa upp för dig. Den ställer inte lika mycket krav som till exempel schäfern.

”Är arbetskrävande”

Just schäfern har minskat i popularitet de senaste åren. Från att ha varit Sveriges vanligaste ras har den blivit petad till tredjeplats.

– Det är en väldigt arbetskrävande hund. Om du inte ger den tiden som den behöver kan den bli svårhanterlig. Det är till exempel lättare att ta hand om en labrador.

Vilken är den bästa rasen att satsa på om man aldrig tidigare ägt en hund?

– Det är den du har mest kunskap om och du kan tänka dig att leva i tio till tolv år med. Köp aldrig någonting på grund av utsidan. Varje ras är framavlad för ett specifikt ändamål och du måste välja det som passar dig bäst.

Efterlysning: Har du Sveriges sötaste hund eller katt?

Mejla in dina bilder här!

Genom att skicka in bilden godkänner du att den publiceras på Aftonbladet.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN