Familjerelationer

"Lördagsgodis är perfekt"

Av: 

Zendry Svärdkrona

RELATIONER

Aptitexperten chattade med läsarna om socker

För att bli av med sockersuget måste man dra ner på allt sött, både kaloririkt och artificiellt.

Det tar några dagar, men sedan minskar suget.

Charlotte Erlanson-Albertsson, aptitforskare på Lunds universitet, chattade med läsarna om socker.

Charlotte Erlanson-Albertsson säger: Jag är på plats och frågor kan skickas.

Josefin - Elise säger: Hej! Bästa sättet att stoppa sockersuget? När suget kommer tänker jag inte riktigt klart, mycket jobbigt.

Charlotte Erlanson-Albertsson säger: Hej Josefine-Elise, ja, det beror på att belöningssystemet aktiverats och det är så dominant. Bästa sättet är att dra ner på det söta, både det som innehåller kalorier och det artificiella. Detta leder till att sockersuget minskar. Men det går via ett par dagars huvudvärk.

emma säger: Finns det någon mängd socker man bör ha i sej varje dag, för kroppens bästa?

Charlotte Erlanson-Albertsson säger: Hej Emma,

Vi behöver inte ha i oss socker, däremot behöver vi cirka 80 gram kolhydrater varje dag, dvs stärkelse. Detta behövs för hjärnans bränsle. Annars bryter vi ner musklerna och omvandlar protein till kolhydrat.

Annica säger: Hej Charlotte! Vad är bra att dricka förutom vatten? Dricker vatten till mat och te till frukost. Drack juice varje morgon förut men har läst att det inte är bra. Är det socker i juice även om det inte står i innehållsförteckningen? Är det någon juice som är bättre än de andra? Tack på förhand!

Charlotte Erlanson-Albertsson säger: Hej Annica,

Grattis till den som hittar en bra dryck som läskar. Jag tycker att vatten med citron eller ännu hellre en skiva lime i är väldigt läskande och stimulerande. Juice innehåller socker även om det inte står. Och ofta alldeles för mycket. Ska Du dricka juice, ta den färskpressade.

mia säger: Hur ska man hålla koll på vilka livsmedel som innehåller mycket socker, förutom de mest uppenbara, typ godis, kakor sockertäckta flingor? Mörkt bröd innehåller väl ofta mycket socker tex? ha du någon hållregel?

Charlotte Erlanson-Albertsson säger: Hej Mia, Bra fråga. Nej, det är precis det vi vill veta. Bröd kan innehålla upptill 10 % socker, likaså yoghurt. Vi måste kräva tydliga varudeklarationer. Vet vi gör vi inte förrän vi bakar själva, gör vår egen musli.

Anglert säger: Är fruktsocker ett bättre alternativ? Och på vilket sätt kan man byta ut socker mot tex. sötningsmedel? Blir smaken densamma?

Charlotte Erlanson-Albertsson säger: Hej Anglert, Fruktsocker är ett sämre alternativ. Det omvandlas nämligen till fett i kroppen och vi får höga blodfetter. Fruktsocker i frukt är OK, för det finns där bara som en smak i små mängder. Sötningsmedel om de är artificiella ger en annan smak, som vissa känner en tydlig skillnad på, andra inte eller så kan man vänja sig. Artificiella sötningsmedel döljer man ofta med andra smaker tex citron eller någon annan frukt, så man inte kan skilja på smakerna.

Anna säger: Är det farligt att äta mycket sötsaker när man är gravid. Inte bara med tanke på tänderna utan på fostret.

Charlotte Erlanson-Albertsson säger: Hej Anna, Mycket sötsaker när man är gravid ska man undvika, helst om de innehåller artificiella sötningsmedel. Aspartam är ett sötningsmedel, som innehåller komponenter (phenylalanin) som kan vara farligt för fostret. Det beror på om fostret kan ta hand om detta ämne eller inte. Försiktighet alltså

Anonym säger: Hej. Raffinerat vitt socker har ju lite dåligt rykte. Är råsocker mindre skadligt för kroppen? Är renheten i sockret skadlig?

Charlotte Erlanson-Albertsson säger: Hej,

Raffinerat socker har dåligt rykte och vi tycker att råsocker verkar nyttigare. Något nyttigare, men det bruna står för en mycket liten del av råsockret, ett par procent, man skulle önska att det fanns ännu mer utspädda sockerkristaller, ännu råare!

Norpan säger: jag följer Dr Phils sjustegsmetod och tycker den är jättebra. Godis äter jag på lördagar och bara en gång i veckan. Skadas min kropp av långsamma kolhydrater och rätt fett måndag till fredag och lite utsvävningar på helgen, tex. ett mc donaldsbesök och en godispåse varje vecka? Ska man ha som mål att på lång sikt även sluta med lördagsgodis? Jag upplever att jag klarar mån-fre därför att jag får på lördagen. Kram.

Charlotte Erlanson-Albertsson säger: Hej Norpan,

Din plan är mycket bra. Vi ska unna oss godsaker lite då och då. Det är perfekt med lördagsgodis. Så kan vi få längta. Vi får då de positiva effekterna av godis, att de stimulerar oss, gör att vi känner oss bra.

Lena säger: tips på godis utan socker

Charlotte Erlanson-Albertsson säger: Hej Lena,

Tips på godis utan socker. Godis per definition har blivit liktydigt med något som är sött. Mörk choklad med hög halt kakao ger en väldig lugn och tillfredsställelse. Jag tycker vi ska börja med efterrätter. Då får vi vårt godisbehov tillfredsställt på rätt sätt. Och det blir en punkt på måltiden. Annars blir hela kvällen ett småätande!

pernilla säger: Hej! hur blir man av med ett sockerberoende?

Charlotte Erlanson-Albertsson säger: Hej Pernilla,

Det finns behandlingshem för sockerberoende, där man behandlar patienterna precis som andra beroende sjukdomar med ett program i flera steg. Där gäller det att inse att man har ett beroende och man arbetar både med att ändra kost, ändra sin inställning, förstå sig själv.

Anonym säger: Hej! Ville bara veta varför socker e så farlig??

Charlotte Erlanson-Albertsson säger: Hej,

Sockret gör att vi åldras fortare. Vi får en fetma, höga blodfetter och detta leder till diabetes, åderförkalkning, även mer cancer, dvs vi får de sjukdomar som normalt hör till den gamla personen, redan när vi är unga.

Lena säger: Varför är kunskapen så dålig?socker är ju farligt,varför får barnen inte fullkornspasta/ris i skolorna?

Charlotte Erlanson-Albertsson säger: Hej Lena, Mycket bra fråga. Vi måste börja redan i skolan och på dagis med bättre mat. Livsmedelsindustrin som gör de sockerrika produkterna är mycket stark och vi behöver som konsumenter enas om att vägra köpa dessa. Vi vill inte offra våra barn på dessa vinster. Vi måste alla hjälpas åt att puffa på våra politiker och rektorer på skolan, hälsoministern mm. Skriv brev och hälsa från mig.

Ida säger: Vad tycker du om cola light - vanlig coca cola och fun light saft?

Charlotte Erlanson-Albertsson säger: Hej Ida, Cola light, coca cola och fun light är samtliga drycker som jag tycker är lika dåliga. De ska inte finnas i vardagen, vid enstaka tillfällen då det är fest. Light drycker har tyvärr nackdelen att de triggar aptiten och både pojkar och flickor som har övervikt eller ätstörningar dricker mycket light och det förvärrar deras problem.

tosse säger: Höga blodfetter och socker - hör det ihop?

Charlotte Erlanson-Albertsson säger: Hej Tosse,

Ja precis. Socker ger höga blodfetter, speciellt fruktos. Det beror på att socker omvandlas till fett, vilket sker i levern. levern lagrar inte fett utan det måste vidare och då går det till fettväven eller muskler. För att komma dit går fettet via blodet. Höga blodfetter gör att fettet riskerar att fastna i blodkärlen och så får man åderförkalkning.

Jenny säger: Jag undrar hur man ser hur mycket socker det är i de olika yoghurtarna t ex eller när jag köper kex och kakor och försöker jämföra sockerhalten sâ vet jag inte vad jag ska titta pâ. överallt stâr det en procentuell fetmängd men sällan för socker.

Charlotte Erlanson-Albertsson säger: Hej Jenny,

Jag upplever exakt detsamma och det är här vi ska kräva tydliga texter med innehållsförteckning, inte bara kolhydrater, utan vilket socker som använts, glukossirap, fruktossirap, modifierad stärkelse, ja det finns massor olika. Skriv till konsumentverket och klaga.

Moderator säger: Tack Charlotte Erlanson-Albertsson och alla som varit inne och chattat. Chattet läggs snart ut i sin helhet på sajten.

Charlotte Erlanson-Albertsson säger: Tack själv, det var väldigt bra frågor och så vakna intressanta frågor. Stort tack!

Läs också:

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Familjerelationer