"Jag vill berätta att jag överlevt"

Aftonbladets Kerstin Weigl träffade Maria som fick asyl - i USA

Foto: Liza Marklund
Flydde från misshandeln. - Jag vill att folk ska veta att jag finns på riktigt - och att jag överlevde, säger Maria Eriksson efter flykten från sin exmake som misshandlade henne. Nu har hon lyckats börja ett nytt liv under nytt namn. Aftonbladets Kerstin Weigl träffade henne i hennes nya hem någonstans i USA.

NÅGONSTANS I USA. Maria Eriksson lagar mat hemma varje kväll, det gör inte de andra amerikanska hemmafruarna i villaområdet.

Annars är det inget särskilt med henne.

Förutom att hon överlevt.

Alltid på sin vakt. Hotet finns kvar och Maria lever försiktigt, sin vana trogen ställer hon aldrig ifrån sig handväskan med sina id-papper, för att snabbt kunna fly spårlöst.
Har ny man. Maria har gift om sig, hennes man är en av tre personer i hela världen hon litar på. Han vet det jag orkat berätta.
Ingen får veta . Ingen i mitt nya liv kommer att få veta vad som hänt mig, säger Maria.
Foto: Liza Marklund
Lever ett bra liv. Nu lever Maria det normala hemmafrulivet hon har drömt om. Och hon tycker livet är bra.
Asylum granted , står det på det enkla papper Maria Eriksson fick förra vintern, som är hennes biljett till det nya livet i USA.
Foto: Liza Marklund
Äntligen hemma . Det trygga livet i USA har gett Maria en ny framtid. När jag satt med min familj på juldagens morgon blev det klart för mig jag är hemma, berättar hon. Men en gång skulle hon vilja återvända till Sverige, för att säga farväl.

Läs också:

Kerstin Weigl