Hillevi – för gammal för att dejta?

”De jämnåriga singelmännen vill helst ha unga, sexiga kvinnor”

Självständiga Hillevi, 63, har varit singel i 40 år. Nu är hon redo för ett förhållande, men märker att hennes bäst före-datum har gått ut.

– Ändå är jag samma person som förr, bara lite klokare, säger hon.

Hillevi.
Hillevi.

”Gammal, ful, elak och fattig kvinna söker en partner. Svar till Motsatserna attraherar varann.” Så såg Hillevis självironiska kontaktannons ut. Hon fick inget svar.

– Det bevisar bara att herrarna inte har någon humor, säger hon och skrattar.
Dagens problem: När går en singels bäst före-datum ut? Jag väntade mig att åtminstone någon ”ful gammal gubbe” skulle svara och skriva att ”lika barn leka bäst”.

Hillevi gifte sig tidigt, redan som sjuttonåring. Sex år och två barn senare skilde hon sig och har varit singel sedan dess. Hon har levt ett självständigt liv och älskare har kommit och gått.

Men när de försökt bestämma över henne har hon brutit upp.

Vill ha en jämlik man

– Män i min ålder har ofta en idiotisk syn på vad som passar en kvinna att göra, säger hon. De tyckte att jag var olämplig som reste ensam, var välutbildad eller gick på krogen själv. Jag har helat tiden velat ha en jämlik man, annars får det vara.

Så länge Hillevi var ung och attraktiv gick det bra att leva i tillfälliga relationer på lika villkor. Men efter 50 har beundrarna sinat.

– Det är för sorgligt. Jag är ju samma person som killarna jagade förr, bara lite klokare.

Hillevi har massor av vänner, målar och reser mycket. Egentligen fattas bara en man i hennes liv, säger hon.

Äktenskap eller äventyr

– De jämnåriga singelmännen vill helst ha unga, sexiga kvinnor. Deras kvinnosyn gör det i stort sätt omöjligt för en äldre kvinna att hitta en vettig kumpan. Många av mina väninnor är i samma situation.

Att annonsera på nätet är som att leta efter en nål i en höstack. Och när Hillevi nyligen var i Spanien träffade hon en massa trevliga herrar. Problemet var bara att de var gifta. Som ung hade hon inga skrupler att inleda relationer med redan upptagna män. Men i dag har hon tänkt om.

– En man som går bakom ryggen på sin fru visar att han inte är något att ha. Jag tycker han ska välja mellan äktenskapet eller äventyret.

Hur ser du på dina utsikter att hitta någon att leva med?

– Jag har inga illusioner. Men det är inte synd om mig. Det är bara så synd att det är så svårt för män och kvinnor att mötas. Men visst, jag har inte helt gett upp hoppet om att hitta en humanistisk snickare som kan komplettera mig och göra ramar till mina tavlor. Ett bra förhållande skulle definitivt sätta guldkant på tillvaron.

På vita duken går det bättre: 3 sköna tantpowerfilmer

Läs också:

När går en singels bäst före-datum ut? Det frågar sig Hillevi, 63, som tycker att männen i hennes ålder har en taskig kvinnosyn – och bara tittar på unga kvinnor. Varje lördag analyserar Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz problem och svarar på läsarnas relationsfrågor. Allt fler svenskar lever ensamma. Därför sätter vi återkommande under hösten fokus på singlarna som gått vilse i jakten efter en livspartner. Här handlar det om de mogna dejtarna.

Terri Herrera Eriksson

Publisert: