Inget hälsointyg för magra modeller

RELATIONER

Det är för dyrt och integritetskränkande att kräva friskhetsintyg av modeller.

Det menar flera ledande personer inom modeindustrin, och därmed faller det förslaget från brittiska moderådet.

Foto: Luisel Ramos från Uruguay dog strax efter en modevisning i augusti 2006. Den tragedin satte fart på debatten om sk size 0-modeller.

Diskussionen om hur mager en modell egentligen kan vara tog fart för knappt två år sen, då två unga modeller segnade ned och dog – nedbantade till döds.

Då var det många inom modebranschen som ville se regler och gränser, och till exempel under modeveckan i Madrid infördes en nedre BMI-gräns.

Måste vara över 16

Det brittiska moderådet drog igång en egen undersökning för att ta reda på hur det egentligen var ställt med ätstörningar bland de modeller som jobbade i landet. Det ledde till 14 förslag som de hoppades skulle motverka ohälsa. Ett var att flickor under 16 år inte skulle tillåtas arbeta under Londons modevecka och ett annat var att det skulle det skulle råda en ”hälsosam arbetsmiljö” backstage vid alla visningar, skriver Sky News.

Men det mest drastiska förslaget har fått branschen att knorra. Utredningen tyckte att man skulle kräva ett intyg för varje modell, där en läkare skrivit under på att kvinnan i fråga inte led av någon ätstörning, och att detta skulle gälla överallt. Detta har dock fått ledande personer i modebranschen över hela världen att säga ifrån, att det inte skulle vara praktiskt genomförbart – dessutom dyrt och integritetskränkande, rapporterar AP.

aftonbladet.se