Tre bästa tipsen till en nybörjare i nät-dejtning?

Karin Adelsköld gav råd i chatten

Karin Adelsköld är dejtingexpert på mötesplatsen.se.

Tuva säger: Hej Karin! Har insett att jag är väldigt kräsen och har därför svårt att ge killar en chans om de tenderar att visa minsta lilla egenskap som jag har svårt för.. Nu börjar jag undra om det är värt att leta efter "den perfekte mannen" – finns han? Ska man prioritera, så man får det viktigaste och ha överseende med att annat saknas, eller ska jag leta tills allt känns rätt, tror du det finns en Mr/Mrs Right för alla?
Karin Adelsköld säger: Hallå Tuva! Jag tror det finns minst en Mr Right. Men jag tror inte att han är som vi kanske tänkt oss från början. Visst vet man vet exakt hur ens blivande ska vara. Ju äldre man blir desto mer tror man att man har klart för sig. Och jag tror att det kan vara en orsak till att man inte träffar rätt. Man ser inte den rätta för man tittar åt fel håll! Tex jag dejtade alltid en viss typ av man. Det funkade aldrig. Sen träffade jag min nuvarande man. Han är inte i närheten av det jag tänkte var min typ. Men han visdae sig vara den rätte. Folk brukar fnissa när de ser oss i hop. Vi är så olika men kompletterar varandra så bra. Tänk om jag vetat det tidgare! Då kanske jag hade dejtat mer strategiskt :) Så försök att lägga bort dina krav om du kan. Dejta någon du absolut inte tror är "din typ". Och se vad som händer. Jag håller tummarna!


Laila säger: Jag vill bli kär! Var ska jag leta och hur? Träffar/umgås bara med upptagna killar och det vill man ju inte lägga sig i.
Karin Adelsköld säger: Bestäm dig för en ny inställning: var nyfiken på alla (lediga) män och ge alla en chans. Se livet som ett smörgåsbord höll jag på att säga. Men allvarligt. Börja vara lite aktiv och se dig omkring, finns det någon mysig singel i närheten? Bjud då ut honom på dejt! Att nätdejta är en bra start att komma igång och våga uppvakta. Ett annat bra sätt är att gå en danskurs (salsa är superbra tex) eller fixa egna fester hemma och bjud in kompisar och be dom ta med sig singelkompisar. Men mycket sitter i huvudet. Att våga se möjligheterna och sen ta initiativet till att fråga ut. Sen är det bara hålla tummarna för att du ska bli kär.


Jocke säger: Karin, kan du hjälpa mig tyda signaler på dejtingsajter? Vill dels lära mig tyda kvinnorna och dels lära mig uttrycka mig rätt för att de ska se just mitt meddelande i inboxen.. Massutskick, vad betyder det? Kort och enstavigt svar utan frågor, hur ska jag tolka det? Komplimanger för min kropp – är de bara ute efter den? Blir galen..
Karin Adelsköld säger: Hej Jocke. Bli inte galen. Alla känner sig förvirrade i början innan de lär sig koderna på en dejtingsajt. Det är inte många koder, men dom finns. Massutskick: att skicka ett opersonligt mail till en mängd tjejer. Oftast är det av typen "hej du verkar itressant, lust att ses?" Det är svårt ibland att se vilka som är massutskick eller ej. Man kan absolut svara på ett massmail om du tycker hon verkar intressant. Men jag brukar bara svara på dom som jag ser är riktade till mig. Och jag rekommenderar dig inte att skicka massutskick. Ett kort och enstavigt svar utan frågor: skulle jag tolka som att ett visst intresse ändå finns. Är man inte alls intresserad svarar man inte eller svarar nej tack. Försök att sätta igång ett samtal genom att ställa frågor till tjejen. Kanske vet hon inte vad hon ska skriva och därför är hon kort. Komplimanger för din kropp: det är nog väldigt individuellt. Tjejer är ofta dåliga på att ge killar komplimanger så jag skulle tolka det som om dom verkligen gillar din kropp. Dessutom är det ju lätt att bli väldigt intim på nätet kanske vågar man säga mer än i verkligheten. Men gå på magkänsla eller fråga. Eller ta det som en fin komplimang ;) Komplimanger (inom rimliga gränser) frågor om profilen och att våga ta initiativ är a och o inom nätdejting.


H säger: Hej! Undrar om det faktiskt är möjligt att bli förälskad i någon som man aldrig träffat, eller om det är jag som är löjlig. Har sedan Juli "träffat" en man online, vi har pratat i telefon flera gånger, och spenderar timmar varje dag framför datorn tillsammans. Problemet är ju då att jag bor här, och han bor i Belgien, inte en cykelfärd bort precis. Så, vad tror du, är det möjligt, eller är det bara en spänningsgrej? /H
Karin Adelsköld säger: Till Mötesplatsen har vi fått massa brev om just det: att par träffats och blivit vrålkära på nätet innan de ens setts i verkligheten. Sen har de träffats. Och blivit tillsammans. Visst är det spännande i början, men självklart kan man bli kär på riktigt! Vad du ska tänka på när ni ses på riktigt (om ni nu gör det) är att det kommer kännas väldigt konstigt till en början. Kemin kanske inte alls finns där. Men då gäller det att ni ger varandra tid och utrymme. Det ni har mellan er på nätet finns trots allt på riktigt också. Men det kan ta en tid innan kroppen hänger med. Så följ känslorna och tänk inte för mycket. Lycka till!!!


Kalle säger: Vad är dina tre bästa tips för en blyg kille som tänker ge sig in i cyberdate-världen i helgen?
Karin Adelsköld säger: Hej Kalle, vad kul att du tänker ge dig in på nätdejting! Det är ett utmärkt sätt att dejta på om man är lite blyg. Mitt råd till dig är att ta det lugnt. Känn inte att du behöver vara aktiv, prestera en masa eller ta i från tårna med en gång. Utan lägg upp en profil och börja sen titta runt och se hur andra gör. När du känner dig varmare i kläderna kan du börja kontakta singlar som du tycker verkar intressanta. Ta kontakt genom att fråga om dom och berätta lite om dig själv. Jag tycker inte du ska berätta på en gång att du är väldigt blyg. Många kommer inte märka på dig att du är det. När du sen känner dig redo för att gå på dejt kan du kanske förvarna om att du är blyg och föreslå att ni ses och tex bowlar eller går på en utställning eller gör något tillsammans så det inte blir så spänt. Dom allra flesta är ju väldigt blyga i kärlekssammanhang. Inte minst på första dejten. Då kan tom en sån babbelmaja som jag bli alldeles röd i ansiktet och hummig. Så ta mod till dig, ge dig tid och hoppas det går bra!


Hannah säger: Jag har ett problem. Jag har träffat många ute på nätet för jag är alldeles för kräsen i verkliga livet, om jag säger så. Men på internet blev det värre. Jag började flirta med killar och dom började gilla mig. Flera hade planer på att besöka mig men jag lessnade. Var som att jag behövde mer. I verkligheten går det verkligen inte att träffa folk då jag känner mig elak som avvisar dom flesta på direkten. På internet visade det sig bli likadant och jag vet om att jag sårat flera stycken och det sårar mig. Hur ska jag bryta ett sådant här mönster?
Karin Adelsköld säger: Det är verkligen lätt att bli kräsen när det finns många att välja mellan. Det är väl en baksida med just nätdejting. Men du måste lägga upp en strategi. Lite som att börja om från början. Eftersom du ju vet om detta problemet försök att sänka dina krav. "Tvinga" dig själv att träffa någon som inte är 100%. Gå sen på minst 3 dejter med honom innan du bestämmer dig. Jag vet det kanske låter galet. Men man måste ge varandra en chans för att själv få en chans. Försök att gå på dejt innan du pratat för länge på dejingsajten. Då hinner du förhoppningsvis inte lessna. Du kan också bestämma dig för att du ska träffa någon som också gillar konserter/träna/dansa/film och sen dejta genom att göra detta. Då blir det inte lika mycket fokus på just "är vi rätt för varandra" utan mer på att ha kul. Om du dejtat någon 3 gånger och det inte funkar mellan er. Lär dig då vad som inte funkar och ta det med dig till nästa du dejtar. Men börja inte med allt är fel. Utan från början. Du är en ny singel med andra ord. Och vad roligt du kommer kunna ha! Håller alla tummarna för dig!!


Moderator säger: Nu måste vi tyvärr sluta för i dag – tack Karin och tack alla som ställt frågor! Vi avslutar med ett glatt meddelande från någon som verkligen lyckats med sin nätdejting.
lycklig säger: Hej karin! ville egentligen bara uppmuntra alla här på chatten att fortsätta nätdejta! jag träffade mitt livs kärlek på nätet. nu är vi förlovade och ska gifta oss nästa sommar. Anledningen till att många misslyckas tror jag är att man så blint letar efter den rätte, Jag nätdejtade bara på skoj och gick inte in med några förväntningar utan bara för att träffa roliga killar. INTE MR RIGHT!!! Tror det är lättare att hitta en partner på nätet om man inte går in med en massa krav utan bara tillåter sig att dejta för att få ett skratt... skratt leder ofta till att man får känslor!

aftonbladet.se

Publisert: