”Kan vi vara ihop – utan drömmar?”

avUlrika Lidbo

RELATIONER

Eva Rusz ger råd i relationsakuten

Foto: Colourbox
”Hon har inga framtidsdrömmar, kan vi då leva tillsammans?”, undrar Michael. (Bilden är arrangerad)

Partnern känner inget behov att planera för framtiden. Men det behöver inte betyda att relationen är dömd att ta slut, menar Aftonbladets relationsexpert, psykologen Eva Rusz.

– Michael behöver något konkret som lugnar. Skippa känslorna och börja ställa frågor, är hennes råd.

Alla har olika sätt att hantera tankar, känslor och inre bilder. En del människor är mer visuella, andra mer logiska. Visserligen är det målbilder som driver oss framåt, men alla har inte behov av att tänka så långt fram.

– Att man har olika sätt att förhålla sig till framtiden på behöver inte betyda att man inte kan leva ihop, säger Eva Rusz.

Men den som tvivlar på en gemensam framtid med sin partner kan ta kommando över situationen. Ett sätt att ta reda på om det finns gemensamma mål att bygga framtiden på, är att helt enkelt ställa frågor.

Svårt att visualisera

– Michael behöver något konkret som lugnar honom. Han verkar väldigt orolig just nu, och det tycks som om han och flickvännen kommunicerar på olika kanaler, säger Eva Rusz.

– Mitt råd är att han skippar känslorna och börjar undersöka vilka mål hon har. Fråga henne vad hon vill göra om ett halvår.

Det är inte säkert att en person förmår visualisera sina drömmar ens ett halvår framåt. Då får man fokusera på en ännu närmare framtid.

– Kanske kan han fråga henne vad hon har för planer en vecka framåt i tiden. Och inte bara ställa frågor som handlar om deras relation. Vilka förväntningar har hon på jobbet veckan därpå?

Så småningom kan hon kanske lära sig att drömma, menar Eva Rusz. Men det kan ta tid. Förutsättningen är att hon själv vill. Det krävs en ansträngning från båda.

1 av 4 par har inga mål

I Aftonbladets omröstning anser 93 procent att det är viktigt med gemensamma mål för att relationen ska funka. Samtidigt erkänner över en fjärdedel att de inte har det.

– Visst handlar relationer om att ha gemensamma projekt. Om det är omöjligt för henne att klämma fram något enda framtidsengagemang, är det tveksamt om de kan fortsätta, säger Eva Rusz.

Denna veckas dilemma

Hej Eva! Jag och min flickvän har varit ihop i två år. Det håller på att ta slut på grund av att jag har framtidsdrömmar, men inte hon. Jag blir osäker, både på mig själv och på var jag har henne. Det känns som om hon inte vill leva ett liv med mig när vi inte har gemensamma mål i livet.

Jag vet inte om jag ska låta det vara som det är eller försöka få henne att drömma lite. Kommer förhållandet att funka om vi inte har gemensamma mål?

”Michael”