”Hur stor sats är normalt?”

RELATIONER

Linn Heed svarar på läsarnas frågor i chatten

   Linn Heed säger: Ny vecka, ny chatt. Jag sitter vid datorn...

Moderator säger: Då kör vi!

Sara säger: Hur är det med analsex, vad ska man tänka på? Kan analsex ge några komplikationer?

   Linn Heed säger: För det första! Analsex, liksom ALL SEXUELL AKTIVITET, skall ske i samråd och ömsesidighet. Ställ inte upp på analsex för att slippa tjat, hot, vara juste osv. Nummer två är att hålla ordentlig hygien. Tänk på att inte gå från t ex anala samlag till vaginala, eftersom det kan komma in bakterier i slidan som kan orsaka stora besvär och infektioner. Använd kondom för hygienen! Till det ett vattenbaserat eller silikonbaserat glidmedel. Använd rikligt med glidmedel för att inte skada dom sköra slemhinnorna. Gör det ont. Avbryt. Tänk på att slappna av ordentligt. Gärna en samlagsställning där tjejen själv kan "tränga in", t ex ridställningen. Forcera inte inträngandet. Tänk på att tömma tarmen ordenligt före samlag.

Johanna säger: Hej.. jag har precis slutat med min p-piller och fick mens som vanligt, men efter två veckor fick jag mens igen och nu har det gått 1 vecka sen den mensen och det känns som om det är dags igen! Varför är det så? kram

   Linn Heed säger: Det kan ta ett tag innan kroppen hittar sin naturliga, hormonella balans. Då kan menstruationen krångla och vara oregelbunden och därtill kan mellannblödningar uppstå. Känner du oro, så dra dig inte för att ta kontakt med din gynekolog/barnmorska för att kolla upp att allting är okej!

sara säger: Hej Linn! Jag var tillsammans med min pokvän i 5 år. Det tog slut mellan oss för 3 månader sen efter en del bråk vi haft på sistone. men problemet är att jag älskar honom oerhört mycket och mitt liv har bara stannat sen dess. Jag kan helt enkelt inte gå vidare. Har försökt allt för att gå vidare men ingenting hjälper.

   Linn Heed säger: Hej Sara! Ett förhållande på 5 år är en lång tid och du liksom han har investerat otroligt mycket känslor i er relation. Det försvinner inte bara för att ni bestämmer er för att gå skilda vägar. Sorgearbetet tar stor tid och kraft och kan ofta vara en oerhört plågsam tid. Du behöver få prata med nära och kära, vänner och andra för att få perspektiv på ditt liv och din tillvaro. Jag vet ju inte hur det tog slut mellan er, om ni var överens, eller om det bara var en av er som ville avsluta, om det fanns otrohet eller liknande med i bilden????? En separation är ALLTID smärtsam även om båda parter är överens, men kan bli extra komplicerad om det finns ytterligare faktorer med i bilden. Ibland är det just i frånvaron av varandra som man också blir mer klarsynt och faktiskt inser att man inte vill eller kan leva utan den andre. Låt det gå lite tid, ta dina vänner till hjälp, och känner du fortfarande efter en tid att HAN ÄR DEN ENDA för dig, så får du i sådant fall ta ett beslut om förnyad kontakt. Kanske känner ni samma sak. Ibland kan man också hålla kvar en idealiserad bild av den andre, som ibland blir lite skev. Man minns alla bra stunder och alla fina minnen. Försök vara nyanserad och realistisk när du går igenom ert förhållande. Tänk efter vad exakt du saknar? Vad exakt som inte fungerade och så vidare? Lycka till!

Undrande säger: Hej Elin! Jag undrar om man på något sätt kan få större en större sats? Min flickvän älskar att ge oralsex, men min sats är i regel relativt liten, vilket är en smärre besvikelse för henne. Hon har även sagt någon gång att hennes tidigare pojkvänner varit så oerhört "frikostiga" när de kommer, och jag börjar nästan bli orolig och osäker på mig själv. Finns det något naturligt sätt att gå till väga?

   Linn Heed säger: För det första, ett välbehövligt klargörande: en "normalstor" sats utlösning är cirka 1-2 teskedar stor, så det som kan betraktas på porrfilm och liknande är inga normala mängder! Ibland kan satsen bli mer riklig om man inte har haft utlösning på ett tag, liksom om man bygger upp orgasmen och klimax och väntar med att komma. Avbryter precis innan utlösning och börjar om igen. Vissa män upplever då att storleken på satsen blir lite rikligare. Jag tycker inte att du skall vara orolig för att du sprutar för lite. Jag tycker till och med att det låter omoget och plumpt av din flickvän att jämföra mängden sperma! Både hon och du borde känna er nöjda med att du kan uppnå orgasm och utlösning vid oralsex och att du njuter!

katta säger: hej. hade sex första gåpngen i 15 år åldern o sen dess har det ALLTID gjort ont när jag får något i mig (fingrar/penis). har bett om hjälp får till svar att det ska vara så att det bara är att fortsätta. en annan säger att ja inte ska ha sex alls. men då ä de ingen idé att ha förhållade. ha nu vart ihop me min pojkvän i 3 år o han ä inte alltid glad när ja säger att ja har ont i vill. hjälp!

   Linn Heed säger: Du behöver komma till en duktig gynekolog eller erfaren barnmorska på en ungdomsmottagning (om du är under 23 år) för att tala igenom din situation. Samlag skall inte göra ont. Det är utgångspunkten! Gör det ont, så är det kroppens sätt att signalera, om att någonting inte är i balans! Det kan vara fysiologiska eller psykologiska orsaker eller en kombination av båda. Vaginism eller slidkramp är kanske en av dom mest extrema formerna av smärta vid samlag, då slidan inte kan ta emot penis eller ett finger. Stor nervositet, osäkerhet och tidigare registrerad smärta kan också bidra till att kroppen "sluter sig" och inte kan njuta av ett samlag. Tidigare dåliga erfarenheter, där du kanske har gått med på samlag och "gjort våld på din egen kropp", kan också ligga till grund för att det blir svårt att känna njutning. Ta tag i ditt problem här och nu. Det är viktigt!

böjd säger: hej linn. jag har ett problem. vid erektion blir min penis böjd neråt och roten blir smalare än olonnet? finns det hjälpmedel för att får den att se mer rak och tjockare vid roten?

   Linn Heed säger: Det är inget onormalt eller konstigt att erektionen inte är rak och symmetrisk, snarare tvärtom, men om erektionen är så pass mycket krökt nedåt eller åt sidorna att det blir svårt att genomföra samlag så tycker jag att du skall be en läkare titta på dig. Jag vet inte direkt något hjälpmedel som gör penisen rakare och tjockare vid roten när du har stånd, men om du vill så kan du pröva att använda en pubisring/penisring. Det primära användningsområdet för dessa är att hjälpa till att behålla ståndet och att den blodfyllda penisen förblir blodfylld under samlaget. Vissa män tycker att penisringen hjälper till att stasa upp och känslan och upplevelsen blir att penis ser både fylligare och kraftigare ut. Så pröva kan du alltid göra. Lycka till!

Anna säger: Hejsan!Jag har aldrig haft någon stor lust att onanera med hjälp av fingrarna.Vet du någon bra sajt där man kan hitta fakta om dildos i olika former? Och vart finns det möjlighet att köpa dessa? Tack på förhand.

   Linn Heed säger: Hela nätet är fyllt av webbsidor där du kan handla sexleksaker eller erotiska hjälpmedel. RFSU har en webb-shop där du kan kika in. Afrodites Apotek / Secrets är en butik av kvinnor för kvinnor och deras älskare/älskarinnor, så där bör du kunna hitta en dildo som passar dig.

mandu säger: hej linn!! Jag undrar ifall det gör ont första gången, som man har hört alla pratat om!

   Linn Heed säger: För en del gör det ont, för andra gör det inte ont. Mycket handlar om att slappna av, känna sig trygg och verkligen VILJA HA SAMLAG. Bra och långt förspel så att kroppen hinner med att förbereda sig både fysiskt och mentalt är en god utgångspunkt. Glöm heller inte bort att man inte automatiskt blöder vid sitt första samlag. Mödomshinnan, som egentligen inte ens är någon hinna, utan ett slemhinneveck, behöver inte alls orsaka besvär vid första samlaget, så utgå inte heller ifrån att du kommer att blöda.

Hella säger: Jag gillar INTE att suga men min man gillar det jättemycket, ska jag "offra" mig för honom då och då eller ska han få finna sig i ett liv utan oralsex?

   Linn Heed säger: Hej Hella! Det där kan bara DU och ingen faktiskt avgöra. Jag tycker att det är viktigt med ömsesidig respekt, gränser och integritet och är det så att du absolut inte vill utföra oralsex av en mängd olika anledningar så behöver du prata med din man om detta, och få honom att förstå varför. Sedan har han ju naturligtvis rätt till att känna besvikelse över att du inte vill ha oralsex. För många män är det den utlimata bekräftelsen på att kvinnan verkligen älskar honom. Hon är beredd att ta hans kön i munnen. Det viktiga är att du inte gör våld på dig själv och bara ställer upp, oreflekterat, i en martyranda eller i en utpressningssituation. Ni behöver samtala med varandra om detta. Kanske går det att hitta en medelväg?

Moderator säger: Nu kommer dagens sista fråga.

Sofia säger: Hejsan. Jag har haft sex utan skydd ett par gånger. Och jag vet inte om jag är med barn. Vart köper man graviditetstest? kan man göra det hos barnmorskan? Finns det några speciella tecken på att man är gravid? jag är bara 16 år. och vill helst inte ha barn nu.. Tack på förhand..

   Linn Heed säger: Du kan köpa graviditetstest på Apoteket. Eftersom du är så ung så tycker jag att det bästa vore om du bokade en tid hos din ungdomsmottagning. Där kostar det ingenting att göra ett graviditetstest och skulle det visa sig att du är gravid så får du all hjälp och stöd med praktiska och emotionella förberedelser inför en eventuell abort. Det främsta tecknet på att du är gravid är naturligtvis om din mens uteblir. Har man oregelbunden mens så kan detta vara svårt att utgå ifrån, men försök minnas när du sist hade mens. Illamående kan också vara ett tecken på att du är gravid. Ibland är man så fixerad vid tanken på att man eventuellt är med barn, så att man till och med kan framkalla symtom, det vill säga att man nästa när skengravid och uppbär alla symtom som om man vore gravid. Boka en tid idag hos din barnmorska! Du får svar direkt när du testar dig! Lycka till!

Moderator säger: Nu måste vi tyvärr sluta för i dag. Välkomna tillbaka om en vecka när Linn chattar igen!

   Linn Heed säger: TACK alla ni som har velat chatta idag. Vi ses till nästa vecka hoppas jag!