Mitt barnbarn kör över mig

RELATIONER

Mitt barnbarn (11 månader) skriker av ilska för att få som hon vill. Det hjälper för det mesta mot föräldrarna men jag ställer inte upp på det. Hur bemöter jag det på bästa sätt?

Mormor

Barn är väldigt flexibla med att förstå vilka regler som gäller med olika personer. Vad som i ditt fall är bra, är att vara tydlig mot föräldrarna. När du är barnvakt så gäller dina regler. Då får de även chansen att ta ställning till dessa.

Kanske finns det en pedagogik i deras bemötande av dottern. Att ha tillgång till engagerade mor-/farföräldrar är en oerhörd tillgång för barnet och för föräldrarna. Det är svårt att veta varför en 11 månaders bebis skriker. Kanske är det frustration över att inte ha ett språk. Ren trots rör det sig antagligen inte om. Det kommer oftast inte förrän ett år senare. Skrik av besvikelse (till exempel över att inte få ta just den pennan) kan man oftast avleda. Och det tycker jag att man ska göra när det gäller små barn under 2 år.

Avled och visa på andra vägar. Tänk på att ilskeskrik hör till. Senare, vid 2-årsåldern, när skriket kan vara mer provocerande kan man vara tydligare med att sätta gränser. Om barnet skriker ”skaaa haa” om glass i affären, bär då lugnt ut barnet och förklara att i dag blir det ingen glass. Lycka till!

Nanny AnneLie

ARTIKELN HANDLAR OM