”Det tog sin tid att varva ner och komma in i Davids tempo”

RELATIONER

Familjen Törnroos tog ut föräldraledigheten på Färöarna

Kristian, Inna och David Törnroos bor i vanliga fall i Solna, men under föräldraledigheten har familjen bytt Sverige mot Färöarna.

Foto: Pappaledighet var en självklarhet för Kristian, här trivs han i solen på Färöarna med sonen David.

Anledningen till att familjen Törnroos hamnade på Fär-öarna är att Inna ursprungligen kommer därifrån. Nu jobbar hon på en färisk tidning medan Kristian är hemma med David. Kristian ser det som en självklarhet att han skulle vara pappaledig.

– David är en riktig skruvare, säger Kristian.

– Han skruvar på varenda knapp han kommer åt. Vi har varit tvungna att dra ur flera säkringar för att han inte ska ställa till med en olycka.

– Jag ville vara hemma länge med David. Inte minst för att koppla bort jobbet och få lite perspektiv. Och det tog sin tid att varva ner och komma in i Davids tempo.

David bestämmer

I vanliga fall arbetar Kristian som ekonomiansvarig på Scand Fibre, ett företag i logistikbranschen. Och trots att han nu är pappaledig har han kvar vissa arbetsuppgifter som han sköter på kvällstid.

– Det är faktiskt ganska skönt att ha något annat att göra också.

På dagarna är det dock David som bestämmer. De går till motsvarande öppna förskolan tre gånger i veckan. De promenerar mycket och utforskar omgivningarna. Och om de stöter på andra föräldralediga så är de uteslutande mammor som är hemma med sina barn. Det är väldigt ovanligt att papporna stannar hemma. Kristian berättar att det genom historien bara är tolv män som varit pappalediga på Färöarna.

Kort ledighet

– Som jag har förstått det skulle många män här vilja vara hemma med sina barn, men eftersom reglerna är som de är så går det inte. Man har bara tre, fyra månaders föräldraledighet och det är ju den tiden som barnet måste ammas.

Det är ungefär lika länge som familjen Törnroos bor på Färöarna. Lagom till sommaren flyttar de tillbaka till Sverige.

Kristian med David på Färöarna

Foto: Kristian och David möter föräldralediga mammor på sina promenader.

Läs mer

Johan Gunnarsson

ARTIKELN HANDLAR OM