"Barnen förde oss samman"

RELATIONER

Michael och Susanna bildade storfamilj

Foto: Michael Svensson och Susanna Venetvaara träffades när barnen Felicia, Victor, Ossian och Tuva blev kompisar på utomhusbadet i Skövde.

Barn är underbara.

Speciellt när de ser till att mamma och pappa hittar kärleken.

Det är en solig dag i juli 2005. Susanna Venetvaara, 30, är på utomhusbadet i Skövde tillsammans med sina två barn Tuva och Ossian. Hon ligger och läser i solen med svetten rinnande när Ossian plötsligt dyker upp med en ny kompis. Bestämt meddelar han sin mamma att de måste byta nummer för att kunna leka dagen därpå.

– Jag kollar upp från boken och där står... en man! Han ser rätt skeptisk ut och verkar vara aningen besvärad av hela situationen, berättar Susanna.

Ensamstående

Själv känner hon sig inte heller helt bekväm, speciellt inte när hennes son börjar rabbla upp varenda telefonnummer som hon möjligtvis kan nås på.

Mannen är Michael Svensson, 39, som är på badet tillsammans med dottern Felicia och sonen Victor – alltså Ossians nya lekkompis.

– Det kändes lite pinsamt att stå där, säger Michael som direkt börjar kolla runt för att ta reda på om det finns någon pappa i närheten.

Det gör det inte – både Susanna och Michael är ensamstående.

Det är inte bara Ossian och Victor som blivit kompisar på badet, även döttrarna Tuva och Felicia har funnit varandra. Så de kommande veckorna träffas Susanna och Michael titt som tätt när de styr upp lekträffar och skjutsar barn.

– Och när Susanna ändå lämnade sina barn här var det klart att man bjöd på en kopp kaffe, säger Michael.

Det blir en hel del fikastunder den sommaren. Men det är inte bara gott kaffebröd som lockar – de trivs helt enkelt väldigt bra i varandras sällskap.

– Vi använde barnen som en täckmantel för att träffas, det var ett jättebra sätt att lära känna varandra på. Det blir liksom ärligare än att till exempel träffas på krogen. I och med att vi var med våra barn kunde vi inte snofsa upp oss eller spela några vi inte var, säger Susanna.

Gick på bio

Så en kväll, ungefär en månad efter det första mötet på badet, tar Susanna mod till sig och ringer Michael en fredagskväll – trots att varken hon eller han har barnen hos sig. Den inte helt genomärliga förevändningen är att bjuda Victor på Ossians kalas, men kalassnacket slutar med att de går på bio ihop.

– Jag minns nästan ingenting av filmen, för jag var så nervös, berättar Susanna.

Efter det blir det snabbt fler barnfria dejter.

Vi låter Ossian sammanfatta hela händelseförloppet:

– Jag ville leka med Victor och då började ju Michael och mamma att prata med varandra och fika och så. Sen blev dom ihop och vi sov över där och dom hos oss. Och sen flyttade alla ihop.

– Det känns riktigt bra. Jag är så kär, säger Michael.

Det är Susanna också.

– Jag kastar mig ut i hallen när han kommer hem, säger hon.