Vem vill ha en välanvänd amnings- tröja till priset av 250 spänn?

RELATIONER

Terri Herrera Eriksson är uppslukad av köp och sälj-sajterna

När Hermanitas dotter var nyfödd skulle hon köpa en ny fin bäst-i-test-vagn till familjens nykomling. I butiken fick hon välja mellan att få vagnen färdigmonterad eller att spara tusen spänn på att montera den själv. Som den småpanka morsa hon är valde hon det senare alternativet. Ett mycket dåligt val, skulle det visa sig. Vagnen levererades i sju små paket. Monteringsanvisningen var en tätt skriven facktext helt utan bilder (”montera axeln vid vikdelen och placera ramstagen parallellt”) vilket gjorde att Hermanita och hennes pappa ägnade två hela dagar åt att montera - och montera isär, börja om – montera isär. Efter fem försök rullade vagnen som den skulle, men det blev ändå en del skruvar och muttrar över. Visst sparades det pengar, men frågan är om det var värt arbetsinsatsen.

Själv har jag fått en egen dygnet-runt-sysselsättning: köp och sälj-sajter. Det finns alltid skäl att spana på Blocket efter prylar. Väl inne är man fast: det börjar med sökande efter en begagnad resevagn och slutar med köp av hatthylla från 50-talet. Om jag inte shoppar är det ändå roligt att läsa annonser och försöka förstå hur folk har tänkt. Vem vill ha en välanvänd Boob amningströja till priset av 250 spänn? En ny Boob kostar bara hundra kronor mer och annonsören intill säljer en likadan topp för 125:-. Var kommer förresten det populära uttrycket ”prutat och klart” ifrån? Är det inte köpare som ska pruta? Påfallande ofta florerar ”prutat och klart” i annonser där man säljer slitna prylar till sanslösa överpriser.

Förra veckan bestämde jag mig för att sälja alla urvuxna babykläder och la ut dem på en auktionssajt. Det var väldigt dumt gjort av en kvinna som har en tendens att snöa in på saker (svensk progg, bläckfiskrätter, föräldratidningar?) på samma sätt som en förpubertal kille. Sen dess har jag loggat in varje vaken timme för att kolla hur det går med budgivningen. Det har för övrigt gått över förväntan. Men för att sälja kläderna krävdes det att jag sorterade ut dem, plåtade, laddade ner bilderna på datorn, skrev och la ut annonser, mejlade några varv med köparna, köpte kuvert, packade och postade. Om man räknar ut timlönen på förtjänsten landar jag på lägre inkomst än när jag packade frukt som 14-åring. Tyvärr kommer inte det att hålla mig från att fortsätta. Jag vill sälja allt hemma. Behöver Alba verkligen sin PO.P-overall i det här blidvädret? Måste vi ha behålla trehjulingen? Behöver jag min man, eller kan han säljas? Igår kom jag på mig själv med att vara på väg att sälja Ikers liggvagn utan att han har någon annan att åka i. Hjälp! Jag behöver ett liv. Eller avgiftning från Blocket och Tradera.

Läs mer:

Terri Herrera Eriksson ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM