Karriärmaxa föräldraledigheten

avAnnika Wihlborg

Så ser du till att inte halka efter

Vill du inte förlora kontakten med jobbet under föräldraledigheten?

Passa på att nätverka och planera din fortsatta karriär, tipsar karriärcoachen Charlotte Hågård.

Anan Glas, föräldracoach.

Allt fler föräldrar väljer att behålla en fot kvar på jobbet eller satsa på sin egen utveckling under föräldraledigheten. Att hålla sig uppdaterad om vad som händer på jobbet och arbeta, nätverka eller utbilda sig i mån av tid och ork kan vara ett bra sätt att få balans i hemmatillvaron.

– De första tre månaderna av föräldraledigheten är man oftast uppslukad av den omställning som ett nytt barn innebär. Men efter ett par månader är det många som tröttnar på att bara gå hemma och känner att de har tillräckligt med energi för att satsa på sin karriär. För att slippa klättra på väggarna därhemma så är det ett smart drag att satsa på karriären under föräldraledigheten, säger föräldracoachen Anna Glas.

Känn efter själv

Hon möter många föräldrar som har storslagna visioner om vad de vill ägna föräldraledigheten åt, men planerna förändras ofta när barnet väl kommer eftersom det är svårt att förutse hur krävande barnet ska bli och hur mycket man kommer att orka.

– Det absolut viktigaste är att själv känna efter om man vill och orkar tänka på karriären under föräldraledigheten. Fundera på varför du vill ha en fot kvar på jobbet och om det är din egen, omgivningens eller chefens vilja som styr dig, säger Anna Glas.

Lägg upp en plan i god tid

Hon rekommenderar att man delar med sig av sina planer till chefen i god tid innan föräldraledigheten. Tala om hur du vill kombinera jobb och föräldraledighet, välj ut de ansvarsområden eller arbetsuppgifter som du tycker är roligast och motivera varför du vill behålla dem under föräldraledigheten.

– För att du ska kunna behålla kontakten med jobbet krävs ofta kompromisslösningar, exempelvis att du får arbeta hemma eller får ta med dig barnet till jobbet en dag i veckan. Slipa dina argument och förklara varför arbetsgivaren ska anstränga sig för att hitta en kompromisslösning just för dig, säger Anna Glas.

Visa på engagemang

Charlotte Hågård, karriärcoach.

Karriärcoachen Charlotte Hågård, som själv kombinerade jobb och föräldraledighet när hennes två söner föddes, tipsar om att kolla vad arbetsgivaren har för policy för föräldralediga.

– Allt fler arbetsgivare är benägna att skapa flexibla lösningar för sina anställda. De bjuder till och underlättar tillvaron för dig som vill hålla karriärelden brinnande även som nybliven förälder, eftersom de betraktar det som ett viktigt konkurrensmedel och ett sätt att få medarbetarna att vilja stanna kvar, säger hon.

Nätverka

Ett annat sätt att behålla kontakten med arbetsmarknaden medan man är hemma med barn är att gå med i olika nätverk och att utbyta erfarenheter med andra föräldralediga.

– Föräldraledigheten är en bra tid för att göra en livs- och karriärplanering eftersom du tagit ett steg åt sidan och kan få ett sunt utifrånperspektiv på din karriär. Fundera på vad du har för drivkrafter i karriären, hur du vill jobba och hur ditt nästa karriärsteg ser ut. Läs in dig på ämnen som intresserar dig och vässa ditt CV genom att öka din kompetens inom områden som du brinner för, säger Charlotte Hågård.

ARTIKELN HANDLAR OM