Familjerelationer

"Finns det någon som överlever barndomen?"

RELATIONER

Terri Herrera Eriksson om prylarna som kan lindra din föräldrarångest

– ”Underbara barn”, vad är det för namn? undrar taxichaffören som kör mig till helgens stora barnmässa. Den borde heta ”Jävla skitungar” istället.

– Ja, eller ”Konsumerande föräldrar”, fyller jag i.

För det är fantastiskt vad mycket konstiga barnprylar det finns. Och ännu mer fantastiskt att det alltid finns folk som vill ha dem. Allt som har prefixet ”barn” eller ”mamma” tycks sälja som smör, oavsett pris.

Designar du tyger? Kalla dem exempelvis ”Barntyger” och dubbla priset så får du se på omsättning. Detsamma gäller för vilken sak som helst: blommor (jäpp, det fanns verkligen ett företag som hette ”Barn i blom”), strumpor (”den nya mammastrumpan”), tapeter (”barntapeter”), manikyrset (”barnmanikyr”) – you name it. Efter tre timmar på ”Underbara Barn” blir jag övertygad om att precis allt går att hitta i mässhallen. För att testa min tes leker jag med tanken på att gå fram till informationen och fråga var de säljer barn-näsklämmor, eller var montern med ”maskinen som gungar vaggan” finns. Men jag avstår.

Mässans huvudtema är våra barns hälsa och säkerhet. Föräldraångest ger uppenbarligen klirr i kassan. Fram till i fredags var jag lyckligt ovetande om allt som kan hända mina små. Nu vet jag. De kan få hörselskador (därför säljs barnhörselskydd), ramla i vattnet och drunkna när jag tittar bort (tur att det finns ett system som larmar när barnet faller i vattnet), skada sig när de ramlar ur sängen (?men nu finns ett fallskydd till sängen) halka och slå huvudet (om man inte har strumpor med halkskydd på) och bränna sig i solen (det känns avlägset i november, men köp ändå solsäkra kläder). 30 procent av alla barn riskerar att utveckla eksem och/eller allergier mot exempelvis hudvårdsprodukter, mat och växter (?men det finns massor av naturliga och allergivänliga alternativ utan kemiska tillsatser). Dagens barn både rör sig och äter fel (lösningen: ge dem GI-mat och låt dem gå på barngym).

Leksaker med PVC-plast kan ge ungarna cancer (köp trygga träleksaker). Som om det inte var nog med elände får jag veta att 60 procent av alla barn fel sitter i bilen (enligt en biltillverkare, som passar på att berätta att deras bilar är väldigt säkra). Undviker vi bilen och går på trottoaren kan kidsen bli påkörda av en stressad bilist (använd reflexväst – och skaffa en bra försäkring). Överhuvudtaget ska man komma ihåg att det kan hända allvarliga saker vid lek. ”Dessutom finns det en rad sjukdomar som kan leda till bestående men”, påpekar ett stort försäkringsbolag. (På mässan fanns dock ett företag som menar att deras tesorter ”kan ha” en skyddande effekt mot cancer, hjärtsjukdomar, Alzheimers och andra demenssjukdomar, så de sjukdomarna kanske jag kan räkna bort om jag serverar barnen te varje dag.)

Tack alla utställare, nu känner jag mig mycket mer upplyst. Finns det överhuvudtaget någon som överlever barndomen? Plötsligt förstår jag varför man köper 15000-kronorsvagnar och tapetserar ungarnas rum med specialdesignade specialdyra tapeter. Det är lika bra att shoppa till barnen nu – imorgon kan det vara för sent.

På vägen ut passerar jag en apparat som skakar om barnsängen. Funktionen ska simulera tiden i mammas mage. Inte riktigt min egen påhittade maskin som gungar vaggan, men skrämmande nära.

Tidigare krönikor:

Terri Herrera Eriksson (anna.swantesson@aftonbladet.se)

Publisert:

Aftonbladet

/

Relationer

/

Familjerelationer

ÄMNEN I ARTIKELN

Familjerelationer