”Det bara knakade i bäckenet när Lukas skulle ut”

RELATIONER

Jättebebisarna blir allt fler

1 av 2 | Foto: Nyfödde Lukas vägde 5?380 gram och var 58 centimeter lång.

– När han skulle ut var hela rummet fullt av folk som skrek att jag måste ta i!

Hanna Fridell, 31, födde sin tungviktarpojke vaginalt.

När han kom ut var hans andning mycket dålig.

Hanna Fridell och sambon Mattias Alm i Göteborg hade sedan tidigare dottern Linnea. Hon vägde 3,8 kilo trots att hon föddes för tidigt. Så de förstod att nummer två kunde väga lite mer.

I vecka 39 gjordes ultraljud. Babyns vikt uppskattades till drygt 4000 gram. Eftersom Hanna gick rejält över tiden gjordes ultraljud flera gånger till.

Ingen reagerade

– Det var konstigt att ingen reagerade på hur stor bebisen var. Hade jag vetat vad han verkligen vägde skulle jag inte vågat föda vaginalt. När jag var över vecka 42 bad jag dem kolla hur stor den var, men de sa nej – det var för lätt att räkna fel, säger Hanna.

Vad ingen visste då var att Lukas skulle födas 5?380 gram tung och 58 centimeter lång. Till slut blev Hanna igångsatt. Förlossningen blev en smärtsam histora.

– Jag tog all bedövning som fanns, och fick jobba hårt för att föda Lukas. Hela rummet var fullt av folk som skrek att jag måste ta i. Det var värst när axelpartiet skulle ut, det bara knakade i bäckenet, minns Hanna.

Andades svagt

– När han väl kom hörde jag från personalen att ”ojoj, vad stor han var”. En undersköterska tog mig i handen och sa att hon var imponerad av prestationen, skrattar Hanna.

Men Lukas var medtagen, och hade mycket dålig andning och hudfärg. Hanna sprack mycket och fick sys i två timmar.

Gick mycket över tiden

I dag mår båda bra. Lukas är en stor, glad ettåring.

Att Lukas blev så tung kan bero på att föräldrarna är långa, att moderkakan var bra och att Hanna gick mycket över tiden.

I efterhand ser hon med blandade känslor på förlossningen:

– På ett sätt vill jag inte ha det ogjort, det var häftigt att klara av det. Å andra sidan – Lukas mådde inte bra på slutet och det kunde likaväl gått käpprätt åt skogen.

Cecilia Gustavsson

ARTIKELN HANDLAR OM