Nu blir Nicole varje mansgris våta dröm

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-07-25

Perfekt fru i nya storfilmen ”The Stepford wives”

Utseende: smal midja, yppig byst, långt, blont hår och bländvita tänder.

Kläder: kjol eller klänning i ljusa, glada färger och - alltid - högklackat, även i aerobicsklassen.

Intressen: heminredning, trädgårdsskötsel, matlagning ...

Livsuppgift: att lyda sin mans minsta vink, sexuell eller annan, och bara vara till behag.

Där har ni kvalifikationerna för att bli en av fruarna i Stepford. Det är dit, till Stepford, ett litet konservativt samhälle i Connecticut, USA, som den tuffe tv-bolagschefen med människoföraktande dokusåpor som specialitet - Joanna Eberhart (Nicole Kidman) - flyttar för att börja om på nytt, för att rädda sig själv, sin familj, sitt äktenskap och sina nerver.

Hon har verkligen ingen av de kvalifikationer som krävs av en fru från Stepford.

Karriärist-bitch

Hennes man, Walter Kresby (Matthew Broderick), kritiserar hennes klädval och säger:

- Bara karriärist-bitchar som kastrerar män bär svart! Är det vad du vill vara?

- Ända sen jag var en liten flicka, svarar Nicoles rollfigur.

”The Stepford wives” är en bitsk komedi om könskampen. Inget mästerverk, men en del scener är genialt roliga och för oss som gillar dräpande meningar, så kallade oneliners, är den ofta en fröjd.

Det handlar om män som känner sig kastrerade av kvinnor som är snyggare, bättre utbildade och har högre lön än de. Och om kvinnor som inte kan förena yrkesliv med familje- och kärleksliv.

Hur mycket av det här har Nicole Kidman stött på privat?

I vilken mån har hon lyckats förena yrkesliv med familje- och kärleksliv?

Är hon kvinnan som varit snyggare, bättre utbildad och haft högre lön än sina män - och hur har de reagerat på det?

Eller är rent av Nicole i privatlivet en Stepford-typ?

Bara utseendemässigt

Sista frågan först: Nej, inte på annat sätt än att hon då och då - när hon själv väljer det - utseendemässigt passar in på beskrivningen av en av fruarna från Stepford.

Men vad gäller männen, så var Tom Cruise, som filmstjärna, om än inte som skådespelare, större och bättre betald än henne. Han behövde aldrig lida av kastrationsångest.

Däremot kan hon helt och fullt identifiera sig med Joannas problem att förena yrkesliv med familje- och kärleksliv.

För några år sen pratade Nicole till och med om att lägga ner karriären för familjens skull.

- Jag har fortfarande inte lärt mig att få balans på tillvaron. Nån gång i framtiden skulle jag älska att få ett barn till och slå mig till ro i en verkligt stark kärleksrelation, att balansera min strävan efter det med min karriär är svårt. Det är ett problem för mig - och ett problem för samhället i stort.

Ett tema i filmen är att män är misstänksamma och i en del fall till och med hatiska gentemot kvinnor med makt. Men Nicole Kidman upplever inte ens att hon har makt.

- Jag ser inte på mig själv som den här otroligt framgångsrika och mäktiga personen. Jag ser det som att jag med själ och hjärta älskar mitt yrke. Älskar skådespeleriet. Och männen... Säg så här: När du känner den passion jag gör för mitt yrke, hur ska du samtidigt vara passionerad för en man?

En fru från Stepford är perfekt - åtminstone i en mans ögon.

Nicole Kidman är inte perfekt - och vill inte ha nån perfekt man.

- Lyckan finns inte i det perfekta. Inte ens i att sträva efter perfektion. Det som i mina ögon är attraktivt hos andra människor är skönhetsfläckarna, bristerna. Att upptäcka nån, och att upptäcka saker som andra kanske finner motbjudande, men som är fina för mig, det är det intressanta.

- Jag vet inte ens vad det är jag letar efter hos en man. Mysteriet, antar jag.

Cruise i en klass för sig

Sedan skilsmässan från Tom Cruise (2001) har Nicole kopplats samman med Lenny Kravitz, Jude Law och Robbie Williams. Men Mr Top Gun står fortfarande i en klass för sig.

- Tom och jag har elva år och två barn tillsammans. Efter det måste man hålla kärleken vid liv, för barnens skull. Det är tungt för vem som helst att gå igenom en skilsmässa, men jag genomgick min offentligt. Jag var skvallret vid folks middagsbord, hemskt.

Nicole Kidman lägger ingen tid på att hitta en ersättare till Tom.

- Jag letar inte, jag dejtar inte, och låter ingen annan fixa till nån träff åt mig heller. Några tillfälliga förbindelser intresserar mig inte. Men jag vill vara förälskad... Och som typ är jag tjejen som hellre går ut med klassens clown än hingsten. De är mycket roligare.

2003 tjänade Nicole Kidman 96 miljoner kronor - det inkluderar de 38 miljoner kronor hon drog in på att vara ansiktet för Chanel. En sån kvinna borde inte vara osäker på sig själv, ändå säger hon att hon är det, djupt osäker till och med, och alltid varit det.

Nåt Nicole skyller på att hon stammade under uppväxten.

- Som barn existerade jag hellre i min fantasivärld än i min egen kropp. Jag blev nån annan - för jag hatade att vara jag. Jag hatade mitt utseende. Jag hatade hur jag lät. Och jag var alltid så blyg att jag inte förmådde säga vad jag kände eller vad jag ville.

Kände sig hemma

14 år gammal fann hon i skådespeleriet en plats där hon kände sig hemma.

I dag har hon medverkat i nästan 50 filmer och visat en imponerande integritet i sitt val av roller. Ändå känner hon inför varje nytt projekt: Hjälp, jag vill inte, jag kan inte!

- Min mamma säger hela tiden åt mig att lägga av. Hon anser att jag är för ömtålig till min natur, så hon skulle älska om jag sadlade om och började skriva eller blev en professor och hade ett mera skyddat och lugnt liv.

Behåll lugnet, gott folk: världens mest eftertraktade stjärna lyssnar inte på mamma.

Läs också:

Tore S Börjesson