Överviktiga gravida riskerar barnets liv

RELATIONER

Risk för att barnet dör om den gravida är överviktig

Fler gravida är överviktiga och det gör graviditeten till ett högriskprojekt.

Redan en lätt övervikt ökar risken för diabetes, högt blodtryck – och att fostret dör i livmodern.

Nu startas ett specialprogram vars mål är max sex kilos viktökning under hela graviditeten.

Foto: Graviditeten kan innebära risker - speciellt om man är överviktig.

Mer än var tionde kvinna som kommer in i mödravården i dag är rejält eller sjukligt överviktig, skriver Dagens Nyheter. Det innebär att de har ett BMI, Body Mass Index, på 30 eller mer. För 25 år sedan var bara två procent av de gravida överviktiga.

Sjuklig övervikt ökar riskerna för olika komplikationer under graviditeten och leder till fler akuta kejsarsnitt och infektioner även efter förlossningen. Risken för fosterskador eller för att få ett dödfött barn ökar också.

I Linköping har man startat ett projekt där man erbjuder alla blivande mammor med ett BMI på 30 eller mer i början av graviditeten att delta i en studie.

Gympar gratis

Kvinnorna, 150 stycken från Linköping med kranskommuner, får gratis vattengympa, matrådgivning och stödsamtal varje vecka. Kvinnorna får också extra ultraljudsundersökningar.

Anna Josefsson, mödravårdsöverläkare i Linköping, säger till DN att svält under graviditeten är skadligt, men inte viktminskning.

– Så länge magen växer som den ska och man äter en allsidig kost påverkas inte fostret negativt, säger hon.

När studien är avslutad ska Linköpingsmammorna jämföras med kvinnor i Norrköping och Värnamo som får vanlig standardmödravård.

Förhoppningsvis bestående

Målet är att viktreduktionen ska ge psykologiska vinster som bättre självkänsla och högre livskvalitet. Mammorna och barnen ska sedan följas upp och förhoppningen är att förändringen i livsstil ska bestå.

– Kvinnorna är ofta kulturbärare när det gäller mat och motion. Därför tror vi att hela familjens hälsa kan förbättras om mamman ändrar sin livsstil, säger Ann Josefsson.

Tove Wennergren

ARTIKELN HANDLAR OM