Varva ner och slipp ångest på bröllopet

RELATIONER

Relations- experten Eva Rusz Malmberg ger råd så du kan njuta av din dag

1 av 2 | Foto: ANDREAS LUNDBERG
Det är lätt att drabbas av panik inför bröllopsdagen.

Att gripas av panik framme vid altaret är inget ovanligt. Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz Malmberg, legitimerad psykolog och kognitiv terapeut, ger tips om hur du bäst hanterar tankarna för att kunna njuta av din bröllopsdag.

PROBLEMET

Rädsla inför stundande bröllop

Pingsthelgen närmar sig, en av de största giftermålshelgerna i Sverige. Stressen ökar för den som är på väg att ta det stora steget. Kommer allt att gå bra?

Tankar flyger omkring. Gör jag rätt val? Rädda tankar dyker upp: Tänk om jag inte är kär i honom/henne? Tänk om detta äktenskap inte kommer att hålla? Vill jag verkligen dela mitt liv med min partner? Hur kan jag vara säker på det?

Goldie Hawn spelade menige Benjamin, på väg att gifta sig med en fransman. Månaderna före bröllopet anpassar hon sig maximalt till makens behov: ny färg på håret, nya stil på kläderna, ny syn på otrohet(!). Hon noterar men accepterar de nya kraven som blir konstigare och konstigare. Hon tackar slutligen nej till äktenskapet när de står framför prästen.

Julia Roberts gjorde huvudrollen i "The Runaway bride". Hon spelade bruden som

alltid rymde när hon stod framme vid altaret.

Jag har tagit del av verkliga berättelser om inställda bröllop i sista minuten. Personerna har tackat nej till varandra men ändå haft fest efteråt. Andra skiljer sig efter några veckors äktenskap. I ett fall dök partnern inte upp till vigseln utan meddelade per telefon att det var slut.

Steget att säga ja till varandra innebär en maximal press och påfrestning på den som skall gifta sig.

FÖRKLARINGEN

Stressen ökar när oron trycks ner

Om framtiden kan vi bara gissa. I ett avseende kan vi påverka den ? med våra förväntningar på oss själva, på andra och om framtiden.

Goda tankar föder goda känslor. De ger oss större kraft än tvärtom. Beslutet att gifta sig innebär att lova att leva med varandra "tills döden skiljer er åt". Denna framtidsbild kan väcka olika reaktioner.

Det är fullkomligt normalt med tankar kring dig själv, din partner och er framtid. Det är också normalt att kroppen sätts i beredskap. Men om du pressar undan tankar, låter bli att uttrycka dem och dina behov ? då ökar stressen.

Menige Benjamin i filmen noterar en mängd konstigheter. Trots det väljer hon att trycka undan tankarna och låtsas som ingenting. Till slut kan hon inte undkomma ? då kommer också reaktionerna. I "The Runaway bride" blev förmodligen brudens tankar om en gemensam framtid så hotfulla att hon valde att sticka i sista minuten.

LÖSNINGEN

Uttryck dina tankar och behov

Att uppleva en alarmreaktion före ett bröllop är inget konstigt eller ovanligt. Däremot behöver du hantera tankarna för att inte sätta i gång fler inre processer än nödvändigt.

Perceptionen är det vi lägger märke till och "ser". Det är en av de första psykolgiska mekanismer som sätts ur spel vid stress. Man kan säga att man "ser det man känner".

Därför behöver du öva dig i att gå ner i varv ? varje dag.

Har du många olika behov som du inte har uttryckt till din partner än? Då är

det hög tid att göra det nu!

Gör en lista över de tankar och/eller behov du har och som du känner att du behöver ta upp. Vissa kanske du kan spara till efteråt. Välj ut de som känns hetast för dig.

Avsätt tid och be din partner ta sig tid att lyssna på vad du tänker, känner och behöver. Ta det lugnt. Sträva efter att först ta till dig de positiva svar du får.

Skriv ner vilka hot och faror du tycker dig se. Fundera igenom om det verkligen finns bevis för det du tänker. Skulle du kunna se framtiden på något annat sätt?

Känner du att du inte ens är 50 procent säker eller nöjd med din partners beteende? Ställ in!

Evas råd