– Jag fick tonåringar på köpet

RELATIONER

Cecilia, 29, träffade en ny kille - och blev bonusmamma

När Cecilia, 29, träffade Pelle fick hon dessutom Kim, 17, och Sanna, 14, på köpet. Att bli bonusmamma innebar mer påfrestningar än hon hade kunnat ana.

– Barnen har haft svårt att ta mig på allvar, kanske på grund av min ålder, säger hon.

Foto: med "plastdottern" sanna, 14 Familjelivet blev för mycket för Cecilia, men hon tycker mycket om bonusbarnen. – De är inga tonårsmonster. Jag har mina egna tonår i så färskt minne att jag känner igen mig själv i Sannas humör, säger Cecilia.

När Cecilia Asp som 24-åring blev kär i elva år äldre Pelle bekymrade det henne inte alls att han hade två barn. Pelles son Kim, då 13, bodde med Pelle på heltid, medan dottern Sanna, då 10, var där varannan helg.

– Jag var väldigt naiv, kanske för att jag knappt hade varit i kontakt med barn. Jag har inga småsyskon eller har suttit barnvakt, så jag visste inte vad det innebar.

Lyssnade inte

Att bli bonusmamma på heltid blev inte alls som hon hade tänkt sig.

– Det var mycket mer påfrestningar än jag kunde ana. Trots att både Kim och Sanna är ovanligt vettiga hade de ändå svårt att lyssna när jag satte gränser och ta mig på allvar.

Ännu jobbigare var det att aldrig ha egen tid som nyförälskad.

– Det var lite konstigt att ha romantisk middag när tonårskillen klev in mitt i. Det spelar ingen roll att han är en kanonkille, det blir ändå för mycket ibland.

Ansvaret växte

Trots att Cecilia var klar över att aldrig ersätta barnens mamma, utan vara mer som en vuxen kompis, växte ansvaret.

– Jag ville att Sanna skulle bo hos oss oftare, varannan vecka, för att vi skulle få bättre kontakt. Och så blev det. Bor man ihop med två tonåringar, så har man förr eller senare synpunkter på regler och uppfostran. Vissa saker har jag självmant tagit på mig, som att läsa läxorna med Sanna.

Efter drygt fyra år började hon känna sig som en marionettdocka. Hon försökte anpassa sig efter barnens mammas önskemål, omvärldens förväntningar på en styvmor, hon ansträngde sig för att vara på ett sätt inför sambon Pelle och kämpade dessutom för att få utrymme för sig själv.

Flyttade från familjen

Förra året valde Cecilia att flytta ifrån styvfamiljen.

– Jag och Pelle är fortfarande tillsammans, men jag behöver få eget utrymme, inte minst för studiernas skull. Dessutom har jag och Pelle mer kvalitetstid nu när vi kan träffas ifred.

Men visst saknar hon familjelivet ibland.

– Jag och Kim har väldigt nära kontakt och jag och Sanna delar flera intressen, som innebandy. Jag ser mest fördelar mer att barnen var så stora när jag kom in i deras liv. De var liksom färdiga. Jag slapp den tunga småbarnsbiten med barnpassning, läggningar och lämningar på dagis.

Idag ångrar hon ingenting. Men skulle ändå varna andra för att sätta sig i samma situation som hon gjorde för fyra år sedan.

– Mitt råd är att du ska tänka dig för innan du bildar nyfamilj. Det blir aldrig som du tänkt dig.

Har du bonusbarn? Vad är jobbigt, vad är roligt?

Hur är det att få två tonårsbarn på ­köpet när man träffar en ny kärlek? Och vad gör man när man nästan är mer jämnårig med barnen än med sin nye partner? Cecilia såg mest fördelar med att barnen var så stora och blev god vän med dem. Ändå skulle hon råda andra att tänka sig för innan de gör samma sak. Varje lördag analyserar Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz problem och svarar på läsarnas frågor. Idag handlar det om hur det är att bli bonusmamma till sin nya partners tonåringar.

Terri Herrera Eriksson ([email protected])