Pricka in din babymånad!

Baby-boomen är här — och allt fler planerar in födseln i almanackan.

Sugen på en bebis? I vår föda-barn-kalender hittar du månaden som passar dig bäst.

Håll sedan tummarna för att naturen är på din sida ...!

JANUARI

Barnet kommer i oktober

Fördelar: Det här barnet krockar inte med någon högtid. Hans eller hennes födelsedagskalas kommer att bli en efterlängtad höjdpunkt varje år.

Nackdelar: När barnet föds vid den här tiden på året får ni bara en oändlig, oavbruten sommar tillsammans innan det är dags för dagis-karusellen.

FEBRUARI

Barnet kommer i november

Fördelar: Kan man tänka sig en mörkare och tristare månad? Inget händer, allt är bara en enda lång transportsträcka. Vad är då bättre än att lysa upp den med ett nytt litet människoliv.

Nackdelar: Kan man tänka sig en mörkare och tristare månad? Inte särskilt kul att välkomnas till den världen.

MARS

Barnet kommer i december

Fördelar: Barnet kommer alltid att ha full uppsättning skidor, skridskor och pulkor eftersom fantasin lätt tryter när det ska ges presenter två gånger under en och samma månad.

Nackdelar: Vilket barn är nöjt med att fylla år i december? De hinner inte bli särskilt gamla förrän de har räknat ut att ni inte har råd med lika fina presenter några dagar före ”Den stora presenthysterin” på julafton.

Dessutom är barnet alltid, alltid yngst. Kämpigt – och inte alls populärt!

APRIL

Barnet kommer i januari

Fördelar: Ditt barn kommer alltid att vara äldst. Det kommer att fylla år först, komma in på barnförbjuden bio och diskon först och ha klasar av avundsjuka kompisar omkring sig.

Nackdelar: Finns det någon månad som vi svenskar är mer trötta? Den stora återhämtningen efter jul infaller. I den ingår inte några svulstiga födelsedagskalas eller firanden.

MAJ

Barnet kommer i februari

Fördelar: Om ni är hemma i ett och ett halvt år med barnet, som de flesta är, får ni två oändliga, oavbrutna somrar tillsammans med barnet. Delar ni på föräldraledigheten för ni dessutom var sin. Perfekt!

Nackdelar: Här gäller det verkligen att planera. För tänk om barnet föds på skottdagen? Bäddat och klart för ett livslångt trauma.

Dessutom är det dyrt att köpa speciella vinterjackor till den stora magen och nya stövlar till de vattenstora fötterna.

JUNI

Barnet kommer i mars

Fördelar: Just när ni börjar bli sociala kommer ljuset tillbaka. Och snart även värmen. En bättre start på barnets och ert gemensamma liv får man leta efter.

Nackdelar: När barnet fyllt ett år och precis har börjat gå – och vill gå heeela tiden – är det slaskigt och blött ute. Ni lär bekanta er ordentligt med snömoddiga pölar.

JULI

Barnet kommer i april

Fördelar: Precis till sommaren börjar barnet bli lagom stort för att lägga märke till omvärlden. Underbart att då kunna ligga på en filt med bara lite kläder – omgiven av semesterfirande människor.

Nackdelar: Jobbigt för pollenallergiska mammor att ta hand om – för att inte tala om att föda fram – ett barn.Dessutom krävs lite planering så att barnet inte föds den förste – och får höra april-skämt resten av livet.

AUGUSTI

Barnet kommer i maj

Fördelar: Det vet väl alla att ”Lillan” kom till jorden i maj. Och att hon var ”nästan alltid glad”. Jo, jag tackar ja. Vem vill inte ha en sådan unge.

Nackdelar: Getingar, fästingar, myggor invaderar vårt land. Spädis-föräldrar kan vara tillräckligt nojjiga ändå – utan livsfarliga flygfän och sjukdomsbärande sugare överallt.

SEPTEMBER

Barnet kommer i juni

Fördelar: Perfekt tajming. Precis lagom till sommaren när pappa går på sin semester får ni ert lilla tillskott. Ni behöver inte bekymra er det minsta om att de första två pappa-veckorna går alldeles för fort, utan hinner bonda i lugn och ro.

Nackdelar: Stressigt att ha en liten knodd som ska

firas mitt i midsommar- och skolavslutningstider. Varje år kommer vara en kamp för att

få till det.

OKTOBER

Barnet kommer i juli

Fördelar: Alla är lediga och ? just det, bortresta. Därför överfaller inga kompisar tre dagar efter att ni kommer hem från BB. Ingen blir heller förorättad för att andra fick komma och se underverket först. Ni får helt enkelt vara i fred!

Nackdelar: Hur kul är det för ungen att fylla

år mitt i sommaren? Inget kalas, ingen som kommer ihåg födelsedagen ?

NOVEMBER

Barnet kommer i augusti

Fördelar: Skatteåterbäringen kommer. Ni har råd med den allra svindyraste, bästa vagnen som ni drömt om. Smart jobbat!

Nackdelar: Precis lagom till att ni blir mer rörliga med bebisen och vill bli mer sociala börjar det

bli kallt, mörkt och slaskigt.

DECEMBER

Barnet kommer i september

Fördelar: Ni har hunnit med en sista lugn sommar tillsammans. Batterierna är rejält laddade. Ni har alla förutsättningar att palla tunga vaknätter.

Nackdelar: Hela den tunga delen av graviditeten har legat mitt under sommaren. En tung mage och vattenfyllda fötter kan göra vem som helst galen i 30 graders värme och stekande sol.

Så blir du med barn lättare!

Fyra sätta att hitta rätt tillfälle

Sofia Wadensjö Karén

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN