”Sök hjälp till ditt feta barn!”

RELATIONER

Ju tidigare du griper in, desto bättre

– Tveka inte, sök hjälp till ditt feta barn! Är barnet sex, sju år ska man inte vänta, det blir inte bättre, säger Claude Marcus som är professor i barnmedicin och chef på Rikscentrum för överviktiga barn i Huddinge.

Foto: Sätt gränser. - Det är inte rimligt att ditt barn helt ska få styra sitt matintag, lika lite som hon kan få bestämma allt annat i sitt liv, säger professor Claude Marcus.

De flesta föräldrar börjar förstå att något är galet när barnet i treårsåldern ökar kraftigt i vikt.

– Föräldrarna brukar säga att barnet inte har någon botten, att de bara äter och äter utan att bli mätta. Om det här får fortsätta utan ändrade vanor börjar föräldrarna få panik och söker hjälp när barnet blivit tio till tolv år och då är diagnosen för barnet betydligt försämrad.

Snabba energikickar

Färdigmat och halvfabrikat är ofta sånt som ger en snabb energikick. Det lär sig barnen snabbt och föredrar kanske sådan mat framför annat. Men när barnet vägrar äta normal, nyttig mat börjar det bli dags att sätta ner foten.

– Som förälder och vuxen måste jag komma ihåg att det är jag som bestämmer! Ibland måste man säga att antingen äter du det som serveras eller så får du vara utan. Det är inte rimligt att ditt barn helt ska få styra sitt matintag, lika lite som hon kan få bestämma allt annat i sitt liv.

Griper du inte in tidigt kommer övervikten att följa med barnet till vuxen ålder.

Tomma kalorier

Det finns enligt Claude Marcus några huvudorsaker till fetma hos barn.

– Det första är att barnen har en helt sönderslagen måltidsordning, utan fasta tider och rutiner.

Många gånger handlar det om att barnen får sköta maten själva och då ligger förstås snabba lösningar nära till hands.

– Det handlar också om dålig mat: tomma kalorier i läsk och godis, ständig tillgång till snabbmat.

En annan viktig aspekt är att möjligheten till rörelse har blivit begränsad, den fysiska friheten är mindre än förr för att vuxenvärlden och trafik har blivit farligare.

Forskning visar att saker som att leka ute utan föräldrar och att cykla till skolan i genomsnitt har blivit framflyttat med tre år. Och så förstås stillasittande vid tv:n och datorn.

Stärker självkänslan

Övervikt bland barn har nästan tredubblats de senaste 20 åren. Närmare tusen barn har remiss och står i kö till Sveriges tre kliniker för feta barn, och det är bara toppen på ett isberg.

– Behovet är enormt, det är mindre än tio procent som får hjälp, säger Claude Marcus. Jag tror att vi kommer att få en mångdubbling av antalet individer som dör av vällevnad i hjärt- kärlsjukdomar, diabetes och cancer i 50–60-årsåldern.

På Rikscentrum för överviktiga barn arbetar personalen mycket med att stärka barnens självkänsla.

– Det första vi säger till barnen är att det inte är någon stor skillnad på dem och andra barn. Det som är annorlunda är att de kanske har gener som gör att de är särskilt sårbara för att bli feta. En del kan äta allt, men det kan inte de, och det får de leva med, säger Claude Marcus.

Läs också:

Övervikt hos barn i siffror

Kicki Blom

ARTIKELN HANDLAR OM