Tre av fyra män surfar på porrsajter

Publicerad:
Uppdaterad:

Malena Ivarsson: Det här får många kvinnor att må dåligt

Tre av fyra män surfar på porrsajter, enligt en undersökning på Aftonbladet.se. Sexologen Malena Ivarsson är inte förvånad.

– Många kvinnor som hör av sig till mig plågas av att deras män tittar på nätporr. De känner sig ledsna, maktlösa och oattraktiva, säger Malena Ivarsson.

Foto: Pontus Höök
Sexologen Malena Ivarsson.

En undersökning bland Aftonbladets nätläsare visar att tre av fyra män konsumerar nätporr.

– Lättillgängligheten har ökat. Män som förut drog sig för att köpa en porrtidning kommer enkelt över samma material hemma eller på jobbet, säger sexologen Malena Ivarsson.

”Man måste respektera varandra”

Malena Ivarsson har märkt en ökande oro bland kvinnorna som hör av sig till hennes sexspalt. De har svårt att hantera att deras män tittar på internet-pornografi.

– Många skriver att det vore okej om de tittade på bilderna tillsammans, men att männen inte vill. Det får dem att må dåligt och känna sig maktlösa. Men att sitta framför en dator och mejla är väl en singelaktivitet, säger Malena Ivarsson.

”Sexmissbrukaren har samma problem som en shopoholic”

Hennes råd är att tala ut om saken, även om det känns svårt.

– Säger kvinnan: jag orkar inte med det här längre, då måste han lyssna och sluta upp med nätporren. I ett förhållande måste man respektera varandra.

När blir porrkonsumtionen ett beroende?

– När den tar över och börjar styra ens liv. Märker man att man får skyhöga räkningar på grund av sin porrkonsumtion och inte kan göra något åt det, då är man beroende.

Malena poängterar att porrmissbrukare har lika stora problem som knarkare och arbetsnarkomaner. Men att vara arbetsnarkoman eller shopoholic ses inte som något stört. Ändå är orsaken till missbruket ofta den samma.

30 procent av kvinnorna porrsurfar

– För det mesta har den som drabbas fått för lite kärlek, uppmärksamhet och bekräftelse. Han eller hon försöker fylla ett hål, men det går inte.

Vad råder du en drabbad partner?

– Först och främst måste mannen och kvinnan konstatera att det verkligen handlar om ett beroende, och inte ett nyhetens behag. Handlar det om missbruk måste de tala ut. Ofta är ämnet infekterat, och det kan vara bra att kontakta en rådgivare som är med och lyssnar. Ett annat alternativ är att ta in på behandlingshemmet Korpberget i Dalsland, som hjälper sexmissbrukare.

Ungefär 30 procent av de kvinnliga läsarna uppger att de surfar efter porr. Inte heller det överraskar Malena Ivarsson.

– Samma kvinnor skulle säkert inte gå ut och handla ett porrmagasin. Men det är klart att de också är intresserade av porr, säger hon.

Dagens fråga på Aftonbladet.se var: besöker du porrsajter? Totalt svarade 33 775 läsare, varav 19 775 män.

Hanna Blanksvärd

Publicerad: