”Ska jag berätta för barnen att vi är panka?”

RELATIONER

Eva Rusz och ni läsare ger råd i relationsakuten

1 av 3

– Ja, förmodligen kommer barnen vara förstående om mamman berättar om familjens svaga ekonomi, tror Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz.

– Men samtalet måste föras på barnens nivå för att inte göra dem skräckslagna, tillägger hon.

Barn förstår ofta ganska mycket. Särskilt om de, som i detta fall, är lite större, säger Eva Rusz.

– Man ska inte förneka verkligheten, men det är ändå viktigt att mamman inte katastrofierar familjens ekonomiska situation. Syftet är ju inte att göra barnen rädda, utan att få dem att förstå lite bättre varför de inte har råd med allt de önskar sig, säger hon och fortsätter:

– En av de viktigaste funktioner en förälder har är att vara en trygg bas och se till att barnen har det fysiskt och psykiskt bra. Att säga att de har det eländigt och är utfattiga etcetera skulle bara skrämma upp dem.

”Det kan bli att man skäms”

Men visst är det tufft för många ensamstående föräldrar. Uträkningar från Institutet för privatekonomi på Swedbank visar att denna grupp har halkat efter i välfärd med flera tusen kronor per månad de senaste 15 åren om man jämför med familjer där två arbetar, men även om man jämför med ensamhushållen.

Att bli ensamstående med små barn gör en människa väldigt sårbar, menar Eva Rusz.

– En del blir som lejoninnor som vill skydda barnen mot allt ont. Men det kan också bli så att man skäms för att man inte har råd med allt man ser runtomkring sig.

”Ungar blir lyckliga av närvarande föräldrar”

Eva Rusz tycker att ”Ensamma mamman” borde fundera över om hon verkligen måste tänka om sig själv att det hon erbjuder sina barn är sämre än det de andra i området ger till sina barn.

– Hur säker är hon på att de har det så fantastiskt bra i de andra familjerna? Det visar sig knappast i dyra märkeskläder eller vart man reser på semester. Ungar blir lyckliga av närvarande föräldrar. Inte av prylar och pengar, säger Eva Rusz som vet av egen erfarenhet hur det är att leva som ensamstående med tre små barn.

– Många gånger fick jag förklara att vi inte hade råd. När barnen reagerade, sa jag att det var så just då, men att läget kunde ändras. Jag påminde också om allt fint de faktiskt hade, och allt kul vi hittade på. Och de förstod, berättar hon.

”Hela familjen borde sträcka på sig”

Om ”Ensamma mamman” börjar stå upp för att hon är okej som hon är, och att hon har gjort sitt bästa under barnens uppväxt, kommer hennes attityd att smitta av sig, tror Eva Rusz.

– Hela familjen borde sträcka på sig. Lycka kan inte köpas för pengar.