Relationer

”Jag ser Solsidan framför mig”

Av: 

Åsa Erlandson

RELATIONER

Läs Åsa Erlandsons krönika

Åsa Erlandson är Wendelas krönikör.
Åsa Erlandson är Wendelas krönikör.

Visst är det deppigt att kvinnor fortfarande väljer mellan karriär och barn, medan män kan ha både och. Men hur ser det ut i verkligheten? Hur mycket familj blir det egentligen för Herr Chef? Annat än på ett välkammat familjefoto på kontoret.

Jag ser Solsidan framför mig och fondmäklaren Fredde som investerar mer tid i sin enorma gasolgrill än i sina barn. Lilla Victor och Ebba blir en del i ett statusbygge där mannens första uppgift blir att dra in stålarna, snarare än att läsa sagor. En ny undersökning visar dessutom att ju högre lön han har, desto fler barn skaffar han. Och det är ju himla lätt att önska sig fem fantastiska barn – om man slipper torka deras snor.

Jag är övertygad om att rika män älskar sina barn lika mycket som alla andra pappor, men givetvis är VD:s första fokus inte påskpysslet som barnen släpar hem från dagis. Ett års pappaledighet är ett okänt begrepp, trots att han tillhör dem som verkligen skulle ha råd. För så ser arbetslivet ut.

Hög inkomst = fler arbetstimmar = någon annan jobbar hemma. Vem är det? Hustrun? Eller barnflickan som är ”så billig och bra” och som turnerar runt bland familjerna i det välbärgade kvarteret? Förmodligen både och, för den ärtiga frun måste ju hinna shoppa.

Lågavlönade män däremot har inga barn. Undersökningen svarar inte på om truckföraren på Icas lager i Västerås verkligen längtar efter knoddar, men varför skulle han inte göra det?

Så ytterligare en deppig slutsats kan man ha: Antingen har han inte råd att skaffa barn. Eller så finns det ingen som vill göra det med honom.

Publisert: