En av fyra norrmän ångrar sex på fyllan

RELATIONER

Många oroar sig för könssjukdomar

En glad kväll på krogen som slutar i säng med någon – kanske inget att skryta om, men något som väldigt många varit med om.

Men dagen efter är det inte alltid lika kul längre. En norsk undersökning visar att en av fyra ångrar sex de har haft när de varit berusade.

24 procent av alla norrmän över 20 år ångrar att de har haft sex när de varit fulla, och två av tre kvinnor uppgav att de fått ”oönskad sexuell uppmärksamhet” av berusade personer.

Orsakerna till att man ångrat sexet varierar; från att det har varit med ”fel” partner, man har alltså varit otrogen, till att man gått med på saker man annars inte hade velat göra, till exempel gruppsex.

Många är också rädda för könssjukdomar, inte minst män.

– Vi möter ofta män som kommer hit och har dåligt samvete för att de varit otrogna. Många tycker sig känna att det kliar och svider fast det inte är något – de är bara nervösa, säger Harald Moi, överläkare och professor i könssjukdomar, till tidningen VG.

Bekymrat departement

Undersökningen är gjord på uppdrag av norska social- och hälsodepartementet, och där är man bekymrade över resultaten.

– De här talen är väldigt höga och visar att alkohol kan ha svåra skadeverkningar. Dels är det de känslomässiga, dels är det risken med oönskade graviditeter och könssjukdomar, säger avdelningschef Jens Guslund till VG.

Anna Andersson