”Nu tänker jag på Liam i första hand”

Schlagerstjärnan Jessica Andersson om livet efter separationen

I går stod hon på scen i Melodifestivalen. Glittrande vacker och strålande stark i spotlightljuset .

Men privat har Jessica Andersson just gått igenom en av sitt livs största kriser, separationen från sambon Jonas Erixon.

– Magnus har varit mitt största stöd.

De senaste åren har varit övermänskligt hektiska för Jessica Andersson. Hon blev rikskändis som ”Fame-Jessica”, födde sonen Liam och gjorde schlagersuccé med Fame-bästisen Magnus Bäcklund –?allt inom loppet av ett halvår.

I mediesnurren som följde utsågs hon till Sveriges sexigaste av tidningen Café och blev en av landets mest påpassade artister.

Kometkarriär och nonstopturnéer i kombination med småbarn och extremt kändisskap brukar kosta.

I Jessicas fall blev priset en sprucken relation. Hon och sambon Jonas Erixon har gått skilda vägar.

– Allt kom ju på en gång, Liam föddes och karriären tog fart. Jag började jobba när Liam bara var en månad. Jonas drog ett väldigt, väldigt tungt lass när Liam var bebis?(tystnad).

På vilket sätt?

– Han fick ju försaka sitt jobb för att vara hemmapappa och för att han ville att jag skulle ta chansen som jag hade fått. Det är jag ju väldigt glad och tacksam för i dag, givetvis.

Hur länge hade ni varit tillsammans när Liam kom?

– I närmare sex år.

I höstas flyttade Jessica från parets gemensamma villa till en trerumslägenhet i Trollhättan.

Hur har ni löst vårdnaden?

– Vi har inget direkt schema, utan försöker hjälpas åt. Vi pusslar så gott vi kan.

Det måste ändå vara det viktigaste, att ni kan samarbeta när det gäller Liam?

– Ja, och det kan vi. Vi är vuxna människor som respekterar varandra, det måste ju gå på något sätt. Sedan är man inte alltid överens, men det är en annan sak. Man måste lägga sitt eget åt sidan och tänka på Liam i första hand.

Hur har Liam tagit er separation?

– Liam har tagit det väldigt bra. Jag har inte märkt något på honom...

Hur förklarar man för en treåring att hans mamma och pappa inte ska vara tillsammans?

– Ja, hur förklarar man? Man förklarar väl egentligen? (tystnad) inte så mycket?höll jag på att säga? När han kom till min lägenhet första gången, sa jag: ”här ska mamma bo nu” och så visade jag hans rum som jag hade gjort i ordning. Jag hade försökt göra det mysigt och hemtrevligt för honom. Hans reaktion var: ”så nu har jag två rum?” (skratt).

”Smidig övergång”

Som en bonus?

– Ja, han såg det mer så? (skratt)! Det har ändå varit en ganska smidig övergång? (tystnad). När det gäller Liam?(tysnad).

Jag förstår att det är jobbigt att prata om.

– Ja, det är?det är ju inte så att jag har kommit över det. Jag är fortfarande i en läkningsprocess? Magnus (Bäcklund) har fått ta mycket, han har varit ett ovärderligt bollplank. Och det är ju inte så konstigt, för han är ju nästan den enda människan jag har umgåtts med (skratt)!

De flesta tjejer hade nog valt att anförtro sig åt en väninna.

– Ja, fast jag tycker det många gånger är lättare att prata med Magnus än med mina väninnor. Vi har växt ihop under de här åren. Jag känner mig väldigt nära Magnus.

Har det varit bra att få ett manligt perspektiv på din och Jonas separation?

– Jo, men precis! Han har sagt saker som: ”Jo, men Jonas kanske tänker så här”, så det har varit oerhört värdefullt.

Tar en dag i taget

Kan du se att du och Jonas kommer att återförenas någon gång?

– Jag kan inte säga det? Ingen vet vad som händer i framtiden. Jag tar en dag i taget.

Hur är du som mamma?

– Ganska klemig och överbeskyddande! Jag tycker att Liam är så liten och skör. Jag är rädd för allting som han ska göra och tror att han ska skada sig. Han är väldigt framåt och ska prova. Vill han hoppa från soffan är jag genast framme: ”neeeeej” (skratt)!

Vad vill du skydda honom ifrån?

– Dels från att han fysiskt ska göra sig illa. Samtidigt vill jag att han ska bli ganska tuff. Han ska inte ta någon skit, du vet.

Hur lär du honom det?

– Det är ju inte så lätt ? Kommer han hem från dagis och berättar att han blivit slagen, vill man ju helst säga: ”slå tillbaka”, men det går ju inte (skratt)! Men jag vill ju att han ska kunna försvara sig, den där balansen är svår ?

Du hade själv stundtals ganska jobbigt i skolan, eller hur?

– Jag var så otroligt smal i högstadiet och brukade gå till skolan med två par jeans på mig för att jag skulle se lite fylligare ut. Vissa på min skola tyckte det var kul att reta mig för det: ”Har du fått göra extrahål i bältet i dag?” Det låter inte så farligt, men det är jättejobbigt att vara spinkig. Mina lärare misstänkte nog att jag hade ätstörningar. Plötsligt kunde de skicka mig till kuratorn som frågade: ”äter du ordentligt?”. Men jag har aldrig någonsin kräkts upp mat. Tvärtom, jag kan vräka i mig sex limpmackor på raken, utan att lägga på mig.”

Mycket förberedelser

Vad skulle du göra om Liam blir mobbad i skolan?

– Då skulle jag först och främst ta kontakt med de andra föräldrarna och försöka få stopp på det.

Hur funkar det att kombinera artistjobb med att vara ensamstående mamma?

– Nu har det varit mest förberedelser inför Melodifestivalen, så jag har varit hemma med Liam mycket, vilket har varit jätteskönt. Men jag var på en tiodagarsturné i Kina med Robert Wells för ett tag sedan och det var tufft att vara borta från Liam så länge. Jag hade en fruktansvärd ångest för att lämna honom hemma. Men han var tillsammans med sin pappa och farmor och hade det jättebra. Det märkte jag när jag ringde hem. Han ville inte ens prata med mig (skratt)! Han var ute och lekte med kusinerna och skottade snö med pappa.

På turné med Magnus

I sommar återförenas Jessica med vännen Magnus Bäcklund på scen under ”Diggiloo”- turnén.

– Det är fjärde året som vi reser runt med den här schlagerfamiljen, det ska bli jättekul!

Hänger Liam med då?

– Återigen – vi försöker pussla? nu är han ju tre år och har en egen vilja. Jag har frågat honom om han vill följa med på turnén, men han säger att han vill vara hemma med pappa (skratt)!

Jessica Andersson

Jessica om att...

Erika Scott

Publisert: