Idag skålar jag för alla singlar

RELATIONER

Elin Lindqvist: Kärlek är inte sött och gulligt – den gör ont

Foto: Johanna Jansson
Elin Lindqvist, 22.

Alla Hjärtans Dag. Bland tjejerna runt omkring mig i New York verkar det vara smärre panik på att kvällen ska gå rätt till. Man ska ha en dejt, han ska ge present, han ska betala och det ska vara romantiskt. Resten av året är det starkt att vara singel och att inte vilja stadga sig. Men inför alla hjärtans dag verkar de flesta bara ha ångest över att inte ha hittat den stora kärleken än.

Hela New York håller på att förvandlas till ett stort chokladhjärta; det känns som om jag befinner mig i ett kärlekens Disneyland. Det som gör saken än värre är att mannen i mitt liv är född på alla hjärtans dag. Det blir liksom dubbelt upp. Förväntningarna är höga och pressen desto större.

Jag påminns om en tradition i min gymnasieskola som gick ut på att man kunde beställa en röd ros till den man var kär i. Den 14 februari satt vi därför alla och skruvade oss nervöst i stolarna. Till slut knackade det på dörren och en elev kom in med ett stort blomfång och en lista på de ”utvalda”. De populäraste tjejerna fick alltid fem eller sex rosor som de nonchalant bar omkring med resten av dagen. Några i klassen fick aldrig några rosor. Jag och mina tjejkompisar skickade blommor till varandra för att inte bli tomhänta. Ändå kan jag ännu framkalla besvikelsen över att inte få killarnas bekräftelse.

Nu senast firade jag julafton ensam i min lägenhet i Brooklyn med mina två katter, ABBA musik och två flaskor vitt vin. Patetiskt? Nej, inte alls, det var underbart. Nu funderar jag på att göra samma sak på alla hjärtans dag.

För kärlek är ju inte sött och gulligt. Kärlek gör ont. Kärleken är dramatisk, intensiv, upp och ner och fram och tillbaka och därför har jag svårt att fira den med hjärtan och choklad.

Vare sig vi är kära eller inte, vare sig vi är med den vi älskar eller inte, så borde alla hjärtans dag först och främst vara våra egna hjärtans dag. I år skålar jag därför med mig själv och skickar en röd ros till alla singlar, brustna hjärtan och längtansfulla själar, för detta är i allra högsta grad våran dag. Vi vet att kärlek inte kommer med chokladhjärtan.

Läs tidigare krönikor av Elin Lindqvist

Elin Lindqvist ([email protected])