”Skriv ett kärlekskontrakt”

RELATIONER

Hannah Rosander: Så klarade vi krisen.

Foto: MATTIAS KARLSSON
Hannah och Kalle Rosander.

Hannah Rosander höll skilsmässopapperena i handen, men räddade relationen i sista stund.

När barnet kommer förändras allt. Ditt trygga, lugna förhållande blir plötsligt kaotiskt. Ingen tid, ingen ork, inget sexliv. Du och din partner turas om att sitta barnvakt, hämta på dagis och gå varandra på nerverna.

”Smekmånaden över”

Hos par med barn spricker relationen oftast när bebisen är mellan ett och tre år gammalt, visar statistik. Ofta kulminerar problemen när barnet fyller två.

– Om man frågar skilda föräldrar när det var som värst i deras relation säger de flesta att det var när barnet var två år, säger Malin Alfvén, barn- och föräldrapsykolog.

– Problemen börjar redan när barnet föds, men jag tror att många håller ut till en början. Vid två års ålder börjar det verkliga livet med dagislämningar och jobb – då är smekmånaden över.

Drabbades av kris

Hannah Rosander och maken Kalle drabbades av en ordentlig äktenskapskris när dottern Rosa var tre månader gammal. Dokumenten låg bokstavligen på bordet färdiga att skrivas under, men paret hann rädda situationen.

– Min man hade ett barn sedan tidigare, så när vi fick Rosa var hon nummer två för honom. Själv var jag totalt uppslukad av nyhetens behag och av min bebis, så vi helt i ofas.

Hon har full förståelse för att många äktenskap spricker när barnet anländer.

– Jag tycker att alla borde skriva ett kontrakt att första året med barn så får man inte göra slut!

Reste bort tillsammans

Knäckfrågan för de flesta par är att hinna att avsätta tid för varandra – plötsligt är ni ”aktiebolag mamma-pappa”. När Hannah och hennes man kom underfund med hur de skulle få fler stunder ihop blev förhållandet betydligt bättre.

– Vi funkar inte om vi inte umgås med varandra och är i sär i tre veckor. Ju mer man är tillsammans, desto bättre blir det.

I dag är de ”hur kära som helst” och spenderar i stort sett alla kvällar och helger tillsammans.

– Vi delade på föräldraledigheten och reste till Brasilien ett par månader när Rosa var drygt ett år gammal. Jag vet att inte alla kan göra det, men det är var verkligen värt det, säger Hannah.

Så fixar ni problemen

1 Vi får aldrig sova!

Småbarnsmamman Hannah Rosander och psykologen Malin Alfvén tipsar om hur du håller liv i kärleken.

2

Sexlusten är borta

3

Pengarna tryter

4

Allt är en enda röra

5

Ingen egen tid

6

Jag kan inte träffa mina vänner

Läs mer:

Sara Milstead

ARTIKELN HANDLAR OM