Hemmaman – i två år

RELATIONER

Läkaren Tomas, 37: Det är bara pappa som oroar sig för min framtid

1 av 4

Från Hollywoodfruar till vårdnadsbidrag.

Det har pratats mycket om hemmafruar på sistone. Men visst finns det också en hel del hemmamän – även om de sällan kallar sig så.

– Den stora vinsten är att komma nära barnen, säger Tomas Thiel.

När Tomas Thiel kommer tillbaka till jobbet som läkare nästa år har han varit hemma i mer än två år.

Först var han pappaledig med yngsta dottern Lova i 14 månader. Efter en kort vända på arbetet flyttade han med resten av familjen till Hanoi i Vietnam, där hans hustru Lisa arbetar på Sida-uppdrag medan han själv är hemma i ett år.

– När Lova föddes hade vi tänkt dela på ledigheten. Lisa skulle vara hemma sju månader, jag sju. Sen skulle vi dela upp det resterande halvåret. Men efter mina första sju månader med Lova föll det sig så att pappaledigheten förlängdes, och det passade bäst att jag var hemma just då.

Fördelen är självklar för Tomas: Han får vara mycket med sina döttrar nu när de är små. Länge var det bara pappa som gällde för Lova och det är fortfarande honom hon ropar på om hon vaknar på natten.

”25 år kvar för karriär”

– Det händer ibland att jag oroar mig för jobbet, men jag har 25 år till på mig att göra karriär. Det är lätt att jämföra sig med folk som har blivit professorer vid 37 års ålder, men egentligen har jag kommit ungefär lika långt som mina jämnåriga kollegor.

Många hajar till när det går upp för dem hur länge Tomas har varit hemma, men den enda som har varit uttalat orolig för framtiden är Tomas pappa.

– Många av mina killkompisar har också varit pappalediga länge – fast kanske inte så här länge.

I Vietnam är livet som hemmaman enkelt. Fanny går i skolan och Lova på dagis. Familjen har dessutom hjälp av en hushållerska.

– Min tillvaro här går ju inte att jämföra med föräldralivet i Sverige. Mina uppgifter är i stort sett att hämta och lämna på dagis och i skolan, inreda hemmet, fixa ärenden – som i och för sig kan ta lång tid i Vietnam – och vara med barnen på eftermiddagen. Numera saknar jag till och med att diska och laga mat.

Sensation i Vietnam

Resten av tiden pluggar han på distans och träffar grannarna, som till stor del också består av svenska hemmamän.

– Just här har det fallit sig så att kvinnorna jobbar medan makarna är hemma. Så hade det nog inte sett ut för några år sen.

I Sverige är det udda att vara hemmaman.

I Vietnam är det så exceptionellt att vietnamesisk press och tv har varit på besök och gjort reportage om Tomas och de andra svenska hemmapapporna. Då fick han svara på frågor som ”hur klarade du av att sköta din dotter det första året?” och ”var det inte tråkigt att vara hemma?”

– Som om det hade varit roligare för Lisa. Självfallet har det varit tråkigt ibland, och jag kan ibland sakna den bekräftelse som man får genom jobbet. Men de här åren är inget jag någonsin kommer att ångra. Snarare är det Lisa som ångrar att hon inte var hemma mer.

Inget rättvisekrav

Tillbaka hemma i Sverige – kommer Lisa att stå tillbaka för dig då?

– Det är inte säkert. Och det har aldrig heller varit ett krav från min sida. Att jobba hårt för en snabb karriär har aldrig varit min dröm.

Psykologens råd:

1. Dela upp hushållsarbetet så att även den som jobbar hämtar på dagis, städar och tvättar ibland. Annars blir det jobb dygnet runt, hela veckan, för den som är hemma.

2. Gör upp om ekonomin! Bäst är att dela pengarna så att den som är hemma slipper be om dem.

3. Utvärdera uppdelningen. Hur funkar det i praktiken? Vad behöver ni ändra på?

Få män är hemma

Under 2008 hade 3 procent av barnen en pappa som stod utanför arbetsmarknaden* utan att vara arbetslös, föräldraledig eller sjukskriven. Samtidigt hade 13 procent en hemmavarande mamma.

2009 var cirka 50 000 kvinnor och 3 000 män hemarbetande.

Källa: SCB

*Att stå utanför arbetsmarknaden är inte självklart detsamma som att vara hemmafru/-man. Många studerar eller är förhindrade att jobba av andra skäl.

Namn: Tomas Thiel. Ålder: 37.

Yrke: Just nu hemmaman, annars läkare.

Familj: Hustrun Lisa, döttrarna Lova, 2, och Fanny, 6. Hemort: Hanoi, Vietnam.