Hemmamänniskor finns ju inte längre

RELATIONER

En egen hemmaman i byrån i en ask bland andra grejer. Först tänker jag spontant: ”Nej tack, inte för mig.” Sedan tänker jag ”Fy mig, det vore väl underbart, vad är jag, en dinosaurierest i golvet i barndomens skolkorridor?” (ja).

Kanhända någonting mitt emellan? En man som är hemma de två första åren. Sedan måste han väl tillbaka till jobbet. Eller?

Det finns ju inga hemmamänniskor längre. Det är bara pensionärer som är hemma och knappt de heller.

Förr i tiden var alla mammor hemma. Heter det nu. Alla var hemma och barnen hade alltid lekkamrater i varje hörn. Barn överallt, mammor överallt.

Mammor som pratade över termoskaffe och vaniljbullar medan barnen sprang på barndomens gräsmatta som alltid är grönare så här i retroperspektiv, de sprang barbenta och fria från institutionalisering och att sova på rad på frottémadrass.

Alla var glada, alla mådde bra. Och på kvällen kom pappa hem och kände sig ung och framgångsrik och förökad.

Oavsett om det var så här förr eller ej så är det inte så här nu. Få är hemma på heltid och att vara hemma med ett litet barn kan vara det ensammaste tillståndet i världen. Det spelar ingen roll att barnet är allt, att man älskar till döds och allt det där.

Det kan vara ohyggligt ensamt och utsatt att vara ensam med ett litet barn. ”Kom hem, kom hem, jag blir tokig”. Och så kom-mer älsklingen hem. Och fattar ingenting.

”Du som har det så mysigt och får vara hemma hela dagarna med din söta bebis, var det inte det här du ville?”

”Var hemma själv då, din jefel!”

Men Tomas Thiel är en vinnare på så många sätt. Han inser redan nu att han har gjort rätt.

Han kommer inte att vara 60, få barnbarn och tänka ”varför tog jag inte vara på småbarns­åren?” – för det gjorde han. Ju.

Det vore väl konstigt om han inte jämförde sig med karriärmän som kan bli professorer och forskare och överläkare redan i unga år medan frun är hemma med barnen.

Han kan bli vad han vill, han har hela livet på sig (och han är man).

Och på kvällen kommer Tomas härliga fru hem från jobbet på Sida, stället där alla vill jobba. Hem till livet alla vill leva och mannen alla vill äkta.