Bortgift – när hon var 15 år

avHanna Axelsson

Fotbollsstjärnan om intervjun med Shayma, 18, i Egypten: En chock

Foto: Plan
LÄMNADE AV MANNEN Landslagsmålvakten Rami Shaabans pappa är egyptier och i TV 4-programmet ”Faddergalen” får vi se hur fotbollsstjärnan besöker landet. Där möter han bland andra Shayma som giftes bort mot sin vilja som 15-åring. ”Man undrar ju vilka föräldrar som släpper ifrån sig sin 15-åring till en äldre man”, säger han.

Här är fotbollsspelaren Rami Shaaban reporter för en dag.

I Kairos fattiga kvarter mötte han Shayma som giftes bort som 15-åring.

– Det var jättetungt att höra, berättar han.

Foto: lasse allard
Rami Shaaban hoppas att hans tv-inslag ska få fler att se hur bra vi har det i Sverige.

Intervjun med den nu 18-åriga flickan ska sändas i programmet ”Faddergalan” i TV 4 på Luciadagen.

Omtumlande möte

För tvåbarnspappan Rami Shaaban, 33, var mötet omtumlande. Hans pappa är egyptier och han är ofta på besök i landet. Men att tvångsäktenskapen var så vanliga bland de fattiga visste han inte om.

– Det var en chock för mig. De är flickor som föder barn fast de själva är barn. De försummar sin barndom och sin skolgång, säger han.

Lär sig att läsa och sy

Shayma, som Shaaban träffade på biståndsorganisationen Plans skola, giftes bort som 15-åring. Men för ett år sedan försvann hennes man och lämnade henne ensam med sitt lilla barn. Nu får hon hjälp av Plan att lära sig att läsa och sy för att kunna försörja sig i framtiden.

– Man undrar ju vilka föräldrar som släpper ifrån sig sin 15-åring till en äldre man. Men de tror att de gör sina barn en tjänst eftersom de är så fattiga. För dem handlar det om pest eller kolera, förklarar Rami Shaaban.

Hoppas på reaktion

Barnäktenskapen har länge varit tabu att tala om i Egypten. Men sedan presidentens fru uttalat sig emot den gamla seden har det blivit lättare att prata om det, berättar Shaaban. Han hoppas att inslaget i ”Faddergalan” ska få fler att reagera när barn behandlas illa.

– Jag önskar att fler ser hur bra vi har det i Sverige. Jag är så himla tacksam för vad jag har.

Vill öppna skola

”Faddergalan” är första gången Rami ställer upp för fattiga och behövande människor och inte den sista. Han har redan stora planer för framtiden.

– Jag har en dröm om att öppna en fotbollsskola för de som har det tufft i Egypten. Men det får bli när jag har lagt fotbollskorna på hyllan.