”Alla barn borde få ett husdjur”

Av: Elin Swedenmark

Publicerad:
Uppdaterad:

Nannyn: Obamas gör helt rätt som köper hund

Barack Obama gör helt rätt som köper hund till sina döttrar.

Varje barn borde få uppleva kontakten med ett husdjur, enligt nanny Anne-Lie Arrefelt.

– Det är ren slöhet om man inte kan ge dem den närheten, säger hon.

Kanske en mops? Det finns många små hundar som passar en barnfamilj, som Obamas, bra.
Foto: AP
Kanske en mops? Det finns många små hundar som passar en barnfamilj, som Obamas, bra.

När familjen Obama nu flyttar in i Vita huset får döttrarna Malia och Sasha sin hett efterlängtade hund. Enträgna böner om ett husdjur är något som många föräldrar måste ta ställning till.

Nannyn Anne-Lie Arrefelt tycker att allergi egentligen den enda giltiga ursäkt att neka.

– Jag tycker det tråkigaste föräldrasvaret är: ”när du är vuxen kan du skaffa dig så många hundar du vill”.

Barn med husdjur skolas in i att ta hänsyn och lär sig ta hand om en annan varelse, menar Anne-Lie Arrefelt. Men hon påminner också om att barn inte kan sköta allt själva.

– Det är föräldrarna som måste ta det övergripande ansvaret för att djuret inte tar skada, att det får mat och blir ompysslat, säger hon.

Familjens ansvar

Anne-Lie Arrefelt tycker att man bör välja djur utifrån familjens förutsättningar. Alla har tid med fiskar, eller en liten hamster – de tar bara tar ett par minuter att se till varje dag. Bland det mer krävande är hund, säger hon och får medhåll av Hans Rosenberg, presstalesman på Svenska kennelklubben.

– Man ska aldrig köpa en hund till ett barn, det är familjens hund och de vuxna som måste ta ansvar, säger han.

Ur barnens synpunkt finns ingen ålder som är för tidig, enligt Anne-Lie Arrefelt. Barn som föds in i hundfamiljer vänjer sig snabbt. Men för att barnet ska kunna vara med och ta hand om hunden på allvar bör det vara äldre, i alla fall 12–13 år, enligt Hans Rosenberg.

– Och så får man köpa en hund som barnet kan klara av att gå ut med, säger han.

Välj rätt ras

Enligt uppgift är det ännu inte klart vilken hundras familjen Obama tänker skaffa.

– Tro mig, att få tag på en hund är svårare än att hitta en handelsminister, har den valde presidenten sagt till George Stephanopoulos på tv-kanalen ABC.

Skulle Hans Rosenberg ge Obamas ett råd så är det att gå till en hundutställning och välja hund tillsammans. Små sällskapshundar är särskilt passande för barnfamiljer.

– Det finns en mängd olika dvärghundraser som ett barn kan klara av att ha hand om.

Som exempel nämner han mops, cavalier king charles spaniel och whippet. Större hundar som schäfer, dobermann, rottweiler och jakthundar kräver dock mer.

– De är inga familjehundar, säger han.

Skyll inte på barnet

Men barnen kan trots allt tröttna, eller inte orka ta det dagliga ansvaret. Skulle det inte fungera att ha ett husdjur bör man inte skylla på barnets bristande intresse, menar Anne-Lie Arrefelt.

– Förklara att det blir övermäktigt. Prata utifrån hundens behov och skuldbelägg inte barnet. Säg att hunden ska bli omplacerad och berätta absolut inte om den skulle bli avlivad, säger hon.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN