"Vi bråkar aldrig på riktigt’’

Foto: Staffan och Hanna diskussionsbråkar mest. ”Det brukar inte bli så blodigt”, säger Staffan.
RELATIONER

Hur ofta bråkar ni?

Staffan: Vi bråkar aldrig riktigt ordentligt. Det är klart vi är oense ibland, men oftast brukar vi lösa saker genom att bara prata om det. Vi är båda konflikträdda, snälla och medgörliga och har ungefär samma känsla för när ett hem ska städas – vilket betyder aldrig.

Hanna: Ja, vi är ofta väldigt överens med varandra. Om vi är oense om något säger vi det till varandra – och så kommer vi fram till en lösning som båda kan stå ut med. Vi är båda besserwissrar, så om vi har olika mening om en faktafråga är det bara att kolla upp det på Internet istället för att tjafsa, haha.

Vem börjar oftast?

Staffan: Jag är väldigt känslig för blodsockerfall, så jag kan lätt börja bråka om småsaker om jag är hungrig. Det är ingenting jag brukar märka, utan för mig blir det bara väldigt viktigt med den lilla detaljen jag tar upp. De bråken är lätta att avsluta, till exempel genom att stoppa en brödbit i munnen på mig. Förutom de perioderna är det ungefär lika många gånger jag eller Hanna som börjar.

Vad kan bråken bero på?

Hanna: Ofta har de ingen särskild anledning, men om jag känner mig trött och ledsen blir det lättare att starta ett bråk om städning och sånt.

På vilket sätt bråkar ni när ni väl gör det?

Staffan: Med diskussioner. Det brukar inte vara länge, inte bli så blodigt och vi brukar lösa konflikter på ett lättsamt sätt. Jag har en liten tendens att stänga in mig i mig själv när jag är arg på någonting. Det känns bra när man har talat ut om något, fått lufta varandras åsikter.

Hanna: Om vi inte kommer överens känner jag att Staffan stänger mig ute, men jag vet att han gör så bara för att han tycker att det är jobbigt att prata och bråka.

Vad bråkade ni om senast?

Staffan: Sist var det nog när jag blev irriterad för att Hanna rensade i garderoben medan jag var borta. Jag ville ha koll på vilka kläder som sorterades ner i källaren innan de hamnade där.

Tror ni att bråk kan vara bra för ett förhållande?

Hanna: Man ska aldrig hålla inne med vad man tycker och känner i ett förhållande. Då blir relationen lidande.

Staffan: Jag tror att kommunikation är bra för ett förhållande. Jag tror inte att många bråk hjälper, snarare att man vågar klaga på saker. Är man konflikträdd måste man våga säga till, annars blir det bara värre med tiden. Ju tidigare konflikter löser sig, desto lättare är de att lösa.