Så har du aldrig sett kändisarna

Av: Maja-Stina Skarstedt

Publicerad:
Uppdaterad:

Stjärnorna spelar roll – för barnens skull

1 av 12 | Foto: Text: Åsa Mattsson Foto:Caroline Roosmark/roosmark.com
Januari: Nadja Sellrup, balettdansös. ”Hon ville gömma sig men något fick henne att dansa. Hon snubblade och glömde stegen. Men hon dansade. Larven blev en fjäril och under den vita svanens svanhamn finns den svarta. Inte längre tyngdlös, foglig, tyst, underkastad. Utan med egna begär.”

Therese Alshammar är Snövits elaka styvmor och Thorsten Flinck gör en dramatisk Scrooge ur Charles Dickens ”En jul­saga”.

De och tio andra kändisar syns i kalendern ”Årets kvinnor och män” – som görs för att ­belysa barnfattigdomen i Sverige.

Caroline Roosmark fotar och Åsa Mattsson skriver.
Caroline Roosmark fotar och Åsa Mattsson skriver.

För tionde året i rad kommer ­kalendern ut, med tolv kändisar som går in i roll­figurer från sagans och ­filmens värld.

Caroline Roosmark är projekt­ledare och har fotograferat kändisarna. Texterna är skrivna av journalisten och författaren Åsa Mattsson.

– Vi vill skapa debatt och fortsätta prata om ett impopulärt ämne som barnfattigdom och barns utsatthet är. Man måste hela ­tiden påminna om barnen som far illa här i Sverige, dunka in det, ­säger fotografen Caroline Roosmark.

”Folk blundar”

Sedan fyra år går pengar från kalenderförsäljningen till Fryshusets projekt, Barn till ensamma mammor, som stödjer ut­satta barn.

– Få saker har upprört mig så mycket som debatten om barnfattigdom i Sverige – som att det inte skulle finnas något sådant här, säger Åsa Mattsson och får medhåll av ­Caroline Roosmark:

– Det är konstigt att folk blundar och bara ser om sitt eget hus så mycket. ­Alla borde se att fattigdom leder till utsatthet som ­leder till kriminalitet som drabbar oss alla.

Kändisarna ställer upp gratis och gestaltar alltså olika figurer.

– Jag ville verkligen göra en Scrooge i år och för mig var Thorsten Flinck förstahandsvalet. Och det blev dramatiskt. Thorsten är extremt ­begåvad och påläst, han kunde sin Dickens, säger Caroline Roosmark.

Endre en favorit

Hon har valt kändisar som hon tycker är intressanta, till exempel Adam Pålsson från SVT-dramat ”Torka aldrig tårar utan handskar”, och några återkommande favoriter som varit med i tidigare kalendrar.

– Bland andra Lena Endre som jag längtar efter att ­plåta. Therese Alshammar är också med igen. Hon får ­gestalta Snövits elaka styvmor och gör det med glimten i ögat. Jag är fantastiskt nöjd med årets resultat, ­säger Caroline Roosmark.

Fotnot: Läs mer om Frys­husets projekt Barn till ensamma mammor och beställ kalendern här: Roosmark.com

Stjärnorna månad för månad

Nadja Sellrup – januari

Raymond Peroti – februari

Lisa Nilsson – mars

Adam Pålsson – april

Andreas Lundstedt – maj

Nassim Al Fakir – juni

Alexandra Rapaport – juli

Nike Markelius – augusti

Therese Alshammar – september

Moa Lignell – oktober

Lena Endre – november

Thorsten Flinck – december

Publicerad: