Emma, 18, blev inlåst efter 10 minuter med läkaren

RELATIONER

Kom för att prata om sin depression – hotades med elchocker

Foto: JÖRGEN RAGNARSON
”Fruktansvärd mardröm” På inrådan av sin psykolog träffade Emma, 18, en läkare. Hon blev omedelbart inlåst på en stängd avdelning. ”Det var som en fruktansvärd mardröm. Jag kommer aldrig att lita på vården igen” säger hon.

Emma, 18, berättade om sin prestationsångest för psykologen.

Några timmar senare spärrades hon in för tvångsvård och hotades med elchocker.

– Överläkaren pratade med mig i tio minuter sen låste de in mig.

Hon gick ut gymnasiet med högsta betyg, tränar och har ett bra jobb. Men kraven att vara duktig blev för mycket för 18-åriga Emma från Blekinge. I ett möte med sin psykolog grät hon ut om ångesten och tackade ja till att träffa en läkare.

– Hon frågade om jag såg några ljuspunkter i livet. Jag svarade nej och så sa jag att jag bara ville dö. Men det var inget jag menade, det är ju sådant man bara säger när man är ledsen.

Överläkaren, som var inhyrd tillfälligt, ställde ytterligare några frågor och efter tio minuter förklarade hon vilken vård hon ansåg att Emma behövde.

– Hon sa att jag var djupt deprimerad och behövde elchocker, i minst 12 veckor, säger Emma.

Fördes bort av vårdare

Sedan frågade överläkaren om det var en behandling som hon ville ha. Emma tvekade innan hon svarade.

– Då sa hon att jag inte var kapabel att ta ett sådant beslut själv och att jag måste tvångsvårdas. Sedan gick hon och stängde dörren. Hur kan man besluta det efter bara tio minuter? Hon frågade ingenting om varför jag mådde dåligt eller vad jag hade för bakgrund, säger Emma.

Emma leddes bort av två vårdare och fördes in på en stängd avdelning. Hon fick ett kalt rum med en säng och galler för fönstren. Hon övervakades ständigt, till och med på toaletten.

– Jag tänkte att jag inte fick gråta för då kommer jag aldrig ut. Jag bad att få prata med läkaren igen, men de sa att hon inte hade tid med mig.

Vill aldrig tillbaka

Efter ett skräckdygn som inlåst kom en ny läkare och den här gången var det inte tal om några elchocker. I stället släpptes Emma fri och sjukskrevs i två veckor.

Nu har hon varit ledig och mår mycket bättre. Men Emma kommer aldrig att återvända till sin psykolog igen. Tillsammans med sin mamma har hon anmält händelsen som inträffade för två veckor sedan till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) och till polisen.

– Vi har gjort en egen granskning men jag vill inte kommentera ärendet innan HSAN gjort sin utredning, säger chefsläkaren Barbara Sedvallson vid landstinget i Blekinge.