Hillegren: ”Jag är missförstådd”

Men han backar inte från sitt hårt kritiserade uttalande

Samlag mot någons vilja är inte våldtäkt – utan en ordningsförseelse.

Rolf Hillegrens uttalande har lett till flera JO-anmälningar och krav på hans avgång.

Idag ångrar han formuleringen.

– Det här var en tillspetsning som var olycklig. Det jag ville säga är att olika brott förtjänar olika straff, säger han i P1 Morgon idag.

Kammaråklagare Rolf Hillegrens uttalande om våldtäkter i Svenska Dagbladet väckte en våg av vrede. Han hävdade att våldtäkt utan våld inte är en straffbar gärning. Efter flera JO-anmälningar och en våldsam debatt i bloggvärlden säger han idag att han står fast vid sina uttalanden – men att de blev olyckligt tillspetsade.

– Jag delar uppfattningen att ”ett nej är ett nej” som brukar hävdas. Däremot anser jag att man inte ska lagstifta om samtycke. Att inte ha samlag mot någons vilja är en utmärkt umgängesregel som dock passar bättre i etikettböcker än i lagböcker, skriver han i en artikel i Svenska Dagbladet.

”Misslyckad formulering”

I Sveriges Radios P1 säger Rolf Hillegren att han försökte på ett pedagogiskt vis säga att olika brott förtjänar olika straff.

– Att kalla det för en ordningsförseelse var helt misslyckat.

Niklas Långström, sexualbrottsforskare och expert vid Kriminalvården, tycker ändå att Hillegrens uttalande är anmärkningsvärt.

– Det kvarstår känslan av att sexuella kränkningar som inte går att fånga inom våldtäktbegreppet inte är så allvarliga. Och det tycker jag är bekymmersant, säger han till P1.

Stort mörkertal

Enligt Långström är mörkertalet bland sexualbrotten stort, och allra störst är det när det gäller i nära relationer.

Ändå menar han att lidandet kan vara lika stort för offret – oavsett om det är en partner eller en helt okänd person som är förövare.

– Jag tror att det är en teoretisk konstruktion att det är mindre allvarligt att bli utsatt för ett samlag mot sin vilja i en nära relation än en överfallsvåldtäkt, säger Niklas Långström till P1.

Inte heller Johan Munck, ordförande i Högsta Domstolen, tycker att en överfallsvåldtäkt alltid är ”värre” än våldtäkt i en nära relation.

– Tror inte man kan svara på den frågan generellt. Det beror på omständigheterna.

Vill inte kommentera

När Aftonbladet ringer vill Rolf Hillegren inte kommentera sitt inlägg:

– Jag har blivit lite bränd de senaste dagarna. Allt jag sagt har fått sådant oerhört genomslag, det är helt otroligt. Viljan att missförstå verkar vara total.

Här är uttalandet som startade debatten

”När man säger våldtäkt tänker man mest på riktigt ruggiga våldtäkter. Men tar man en man och en kvinna som känner varandra och kvinnan säger att hon inte har lust idag, men mannen kör ändå – visst är det oschysst, men kanske inte värt två års fängelse. Det liknar mer en ordningsförseelse.”

Rolf Hillegren i Svenska Dagbladet 14 augusti 2009

Publisert: