Semester – då kastar vi kläderna

avKarin Persson

Etikettexperten: ”Svenskar tenderar att tappa all stil och smak så fort det blir sommar”

I samma stund som värmen sveper in över landet kastar svenskarna gladeligen av sig paltorna.

Men var är det egentligen okej att traska runt avklädd?

Foto: PASSION FOR FOOD
Till bords i bar överkropp – inte helt okej, tycker etikettexperten.

På inomhusbaden i Malmö är det nu fritt fram att bada topless, oavsett om du är kille eller tjej.

En nyhet som väckte starka känslor hos Aftonbladets läsare, artikeln var gårdagens allra mest kommenterade på aftonbladet.se.

Men är det okej att vara barbröstad någon annanstans?

”Använd sunt förnuft”

Etikexperten Mats Danielsson tycker att man ska använda sitt sunda förnuft.

– Det handlar om att tänka på vad som kan vara obekvämt för andra, inte om vad du själv tycker. Vill du sticka ut så går du till restaurangen i bikini, men det kommer att störa de andra gästerna, säger han.

Även om Mats Danielsson påpekar att det är 2009 och att det inte finns några stenhårda etikettsregler menar han att det finns ett par tumregler som man kan försöka att hålla sig till.

– Ligger glasskiosken i direkt anslutning till stranden tror jag ingen reagerar på om du går dit i bikini, men så fort man ska gå in i en affär tycker jag att det hör till god ton att ta på sig en tröja som kille och till exempel en sarong som tjej.

Påklädd på restaurang

När det är dags att äta är det också dags att klä på sig lite mer.

– På en vanlig lunchrestaurang tycker jag att det räcker att byta till vanliga shorts och sätta på sig en t-shirt, men om det är en lite finare restaurang bör man som kille helst ha långbyxor och kanske en kortärmad skjorta medan man som tjej kan ha exempelvis kjol och topp över bikinin.

”Ser ut som fågelskrämmor”

Mats Danielsson säger emellertid att man inte ska låta sig hindras från att gå och äta bara för att man inte har rätt kläder.

– Men om du har möjlighet att ta på dig något mer än strandkläderna tycker jag absolut att du ska göra det.

Finns det några typiska etikettsbrott som vi begår på sommaren?

– Svenskar tenderar att tappa all stil och smak så fort det blir sommar. Folk blandar mönster och färger hej vilt. Något som borde förbjudas är synliga strumpor i lågskor. Många släpper alla stilkrav när de ska turista och ser rent ut sagt ut som fågelskrämmor. Men det är egentligen inget brott mot någon regel utan bara ett personligt uttalande jag vill göra, säger Mats Danielsson.