”Vill du bli mor till mitt barn?”

RELATIONER

Singelmän längtar också efter barn

Krister Åkesson, 41, försökte skaffa barn i ett tidigare äktenskap. Nu kan han tänka sig att skaffa barn utan att ha ett förhållande.

De är snygga, singlar och över 40 år – och vill bli pappor. Men varför har de väntat så länge? För Aftonbladet berättar Terje, Antonio och Krister om sin barnlängtan.

Svenska kvinnor och män skjuter ”projekt barn” allt längre fram i tiden. Först ska de utbilda sig, skaffa ett bra arbete, finna sig själva – och den rätta.

När SCB frågade ensamstående 37-åriga män varför de inte har barn, angav 82 procent att de saknar en partner att skaffa ett med.

Men det finns fler förklaringar än partnerlöshet, enligt föräldrapsykologen Malin Bergström. Många män upptäcker sent att det är dags att börja tänka på barn.

Svårare med åren

I takt med att åren går och vännerna får barn växer männens barnlängtan.

– De inser att de behöver ett nytt livsprojekt och att de håller på att missa något. De fattar att barn kan ge livet mening, säger Malin Bergström.

Då hopar sig problemen. De yngre tjejerna har kanske hunnit bli ointresserade samtidigt som de äldre kvinnorna kanske inte kan eller vill få fler barn. Fertiliteten minskar med åldern. Dessutom har kräsenheten hunnit växa.

Även om killen själv inte är Mr Universum drömmer han om en superläcker, smart tjej.

– De vill inte slarva. Men det viktiga för barnen är inte att man har allt på plats. Man kan leva sitt eget liv med barnen bredvid sig, säger Malin Bergström.

Antonio: Jag väljer bort kvinnor som inte kan bli mamma

Sorry alla kvinnor över 40.

Antonio Garozzo, 42, är inte intresserad.

– Jag vill satsa på säkra kort, säger han.

Foto: Börje Thuresson
Antonio Garozzo, 42, säger att han ligger tio år efter sina vänner som redan har skaffat barn – och i vissa fall skilt sig.

I många år kände sig Antonio Garozzo inte mogen för att skaffa barn. Men för nio år sedan så blev han ihop med sin kollega.

– En dag vaknade jag upp och kände att jag ville göra något mer av mitt liv. Man jobbar, umgås, sportar och reser, men livet saknar en dimension. Det krävs barn för att föra livet vidare.

Dessvärre var paret i olika faser. Jennifer var sugen på att göra karriär, inte på att göra barn.

Fick kalla fötter

Så kom nästa bakslag. Paret hade bokat kyrka, men Jennifer fick kalla fötter och paret ställde in bröllopet. Kort därpå var förhållandet över.

– Jag tror att män har en biologisk klocka. Jag har kommit till den insikten sent i livet. Jag ligger tio år efter tidtabellen om man jämför med de vänner som redan har barn eller har skilt sig.

Efter uppbrottet från Jennifer blev han sambo med annan kvinna, som hade en tolvårig son.

Paret försökte få barn, utan att lyckas. Efter tre år tog förhållandet slut. Orsaken var något så odramatiskt som att arbetet skickade dem till skilda orter.

Tar inga chanser

Antonio tror att han en dag kommer att bli pappa.

I dag är han singel. Visst finns det en uppsjö frånskilda 40+-kvinnor med barn därute, men han filtrerar automatiskt bort dem som börjar bli för gamla för att bli mammor.

– Jag har dejtat äldre kvinnor. Vissa av dem talar om barnfödande som den mest naturliga sak i världen, men det är det inte. Det går inte att säga ”vi kör – händer något så händer något”. Inte om man faktiskt vill ha barn.

Namn: Antonio Garozzo.

Ålder: 42.

Yrke: Regional sales manager.

Bor: Stockholm.

Familj: Singel.

Krister: Jag har funderat på att skaffa barn utan att ha ett förhållande

Krister Åkesson, 41, kan tänka sig att skaffa barn. Med en kvinna han inte är ihop med.

– Jag ser inga konstigheter, säger han.

Foto: David Bergström

I tre år försökte Krister Åkesson och hans dåvarande fru skaffa barn. Fertilitetsläkaren kallade det ofrivillig barnlöshet.

För sju år sedan skilde de sig, men inte av den orsaken.

– Problemet är inte att träffa en tjej, utan att träffa någon jag vill ha ett längre förhållande med. De flesta som jag har dejtat har haft vuxna barn och de är klara med småbarnsåren. Och jag är inte intresserad av en ung tjej.

Krister Åkesson förklarar att barnsuget sitter djupt.

– Jag har svårt att tänka mig att åldras utan att uppleva den känslan. Jag har varit barnkär sedan jag var liten grabb. Hade adoption funnits som alternativ för ensamstående män så hade det varit en möjlig lösning.

Vänskaplig relation

Därför har Krister en plan B – att skaffa barn med en kvinna som han inte är ihop med.

– Det finns flera kvinnor som vill ha barn, men som inte har tid för ett förhållande. Kanske de är mitt i karriären. De vill veta vem pappan är och att han också tar ansvaret. En vänskaplig relation, men att vi har gemensam vårdnad.

Han har lagt ut en efterlysning på en sajt för de som längtar efter barn men inte lyckas bli föräldrar. Ett par tjejer har skrivit till honom, men eftersom de bor i norra Sverige skulle det inte funka.

Vissa av hans vänner tycker att Kristers inställning är fel, andra gillar den.

– Personligen hade jag önskat mig jag kunde träffa någon på vanliga sättet. Men jag ser inga konstigheter med att skaffa barn med någon i samma situation som också känner att barn är prio ett.

Namn: Krister Åkesson.

Ålder: 41.

Yrke: Driver en aktivitetspark i Saxtorp i Skåne med en barndomskompis.

Bor: Saxtorp.

Familj: Singel.