Erika: ”Jag vill bli världens bästa förare!”

1 av 4 | Foto: Mikael Gustavsen
Balansera MERA. Hennes pappa är bäst i världen på att köra på två hjul - och nu är hans dotter Erika på väg att klå sin pappa. I april körde hon 1,9 mil på två hjul - i spöregn. ”De som har haft vattenplaning på fyra hjul kan ju tänka sig hur det är när man kör på två”, säger hon.
RELATIONER

Hon är för ung för att rösta, dricka sprit och gifta sig. Tur att det finns alternativ.

– Det är sällan jag blir rädd, säger den blott 17-åriga extrembilföraren Erika Söderman innan Söndag hoppar in i baksätet – och får balansera på två hjul.

Erika Södermans begåvning ligger i att hon kan köra sin mammas gamla Volvo 740 – på två hjul. Och, om det är hennes pappa världsrekordhållaren som styr, så klättrar hon upp ur sidorutan och ställer sig på den snedställda bilens långsida.

Denna dag befinner vi oss på Mora Siljans flygplats i Dalarna där Erika och hennes pappa Sven-Erik övar. På den tomma asfaltsplanen mellan landningsbanan och hangaren värmer Erika upp den fyrcylindriga motorn.

Bilen är lackad chockrosa så att ”folk ska se att den körs av en tjej”.

Erika har förarhandskar på händerna och mig, en feg reporter i passagerarsätet. Utan ett ord, Erika är lika tystlåten som Ingemar Stenmark, tar hon fart mot rampen.

Rampen byggdes 1987. Erika är född 1991.

Jag hör hur spoilern krasar mot rampen och plötsligt är världen sned. Backspegeln är en decimeter från asfalten. Granarna vajar sjösjukt i fjärran.

Erika vrider ratten fram och tillbaka. De som kan båda delarna säger att tvåhjulsbilkörning är som att balansera på lina.

Efter några minuter i det här tillståndet har mina inälvor bosatt sig på min vänstra sida. Blott säkerhetsbältet hindrar min kropp från att lyda tyngdlagen.

Har din mamma åkt med dig?

– Nej, hon har inte vågat, säger Erika.

Jag tar ett hårdare tag om handtaget i taket. Erika accelererar, rycker ratten till vänster och sen till höger. Bilen gungar till och återvänder ner på alla fyra.

– Det är roligt att se hur avancerat man kan köra, säger Erika. Jag gillar utmaningar. Jag måste ha något att göra hela tiden. Det är sällan jag blir rädd, men man måste ha respekt för det man gör.

För två somrar sedan fick Anders och Nicklas, som Sven-Erik uppträder med vid uppvisningar, förhinder.

Erika, då 15 år, anmälde sig som frivillig till att stå på sidan av Sven-Eriks Volvo. Erikas två tjejkompisar, varav en faktiskt är Robinsonkändisen Anna Lundh, anslöt också. De uppträdde inför åskådare på Barkaby flygplats.

Sedan dess har Erika både sladdat runt på en isbana och gått en stuntkurs tillsammans med Robinson-Anna.

I april körde Erika 1,9 mil på två hjul i spöregn.

– Det var halt och jag hade vattenplaning flera gånger. De som har haft vattenplaning på fyra hjul kan ju tänka sig hur det är när man kör bilen på två hjul, säger hon.

Att utmana sig som 17-åring var klokt. Om hon väntade till efter sin 18-årsdag skulle hon vara tvungen att slå sin pappas längdrekord. Det rekordet är på 34,5 mil och tog lika lång tid som en långflygning mellan Stockholm och Bangkok, eller tio timmar och 38 minuter för att vara exakt.

Sven-Erik är världsrekordhållare i att köra bil, lastbil och buss på två hjul och tidigare varit med i Guinness Rekordbok.

– Erika är lika duktig som jag på att köra bil, men hon har inte samma rutin som jag, säger Sven-Erik när vi klättrat ur fordonet.

– Det är lättare att köra inför publik för då måste man koncentrera sig mer. Ibland när det inte funkar sätter pappa ut koner för då måste jag anstränga mig, säger Erika.

Några ögonblick senare häver Erika sig ur sidorutan i farten och spexar ovanpå bilen med Sven-Erik vid ratten.

– Det är inte svårt. Det gäller bara att ta sig ut fort och koncentrera sig så att man inte ramlar av, säger hon.

Vad skulle du göra om bilen börjar falla?

– Då får hon hoppa, säger hennes pappa. Fast det har aldrig hänt.

För Sven-Erik är denna flyghamn helig. Och inte bara för att han har framfört sin bil i 168 km/h på två hjul här.

– Min fru och jag gifte oss på två hjul här. En kompis körde, hans tjej var vittne och prästen satt i baksätet med oss.

Vilket datum var det?

– Du vet att det har jag inte exakt ... April var det i alla fall.

Minns du vilket år du var?

– Nej. Kan det ha varit -94?

När vi kliver in i familjens villa norr om flygplatsen lägger Sven-Eriks hustru Karina upp wienerbröd och bekräftar med en suck att, visst gifte de sig 1994.

Erika presenterar oss för sin 30 sekunder äldre tvilling. Michelle har bilder på Marilyn Monroe på väggarna i sitt rum. Så är det inte hos Erika. Över hennes obäddade säng finner vi i stället hennes hjältar – Muhammed Ali och Ingo Johansson.

Hon fick sin första boxningsboll när hon var tre, fyra år och har tappat räkningen på hur många hon slagit sönder.

Med tanke på Erikas bakgrund – boxning, bilkörning och stunttricks – skulle man kunna tro att hon hoppas på en Hollywoodkarriär. Det gör hon inte.

– Jag vill bara bli bäst och försöka slå pappa, säger hon.

Och så vill hon att världens starkaste man, Magnus Samuelsson, ska lyfta upp hennes bil på två hjul så att hon kan köra iväg.

– Jag kommer inte hänga med henne om några år. Jag har blivit som en stuntkoordinator åt henne så att hon håller sig inom säkra nivåer, säger Sven-Erik.

Det kan behövas. Erikas nästa utmaning är att köra på två hjul – baklänges.

Men den resan får hon företa utan en feg reporter i passagerarsätet.