Ammade full –  kan få fängelse

avHelena Utter

USA: 26-årig kvinna åtalas för barnmisshandel

26-åriga Stacey Anvarinia kallade själv på polis för att att hennes pojkvän misshandlade henne.

Väl på plats valde polisen att ingripa – mot Stacey.

Nu riskerar hon fem års fängelse för att ha ammat sitt barn på fyllan.

Foto: ap
Stacey Anvarinia i North Dakota i norra USA riskerar nu fängelse efter att ha ammat när hon var full.

I februari i år kallades polisen i North Dakota, USA, till Stacey Anvarinias bostad på orten Grand Forks. Den 26-åriga kvinnan hade enligt nyhetsbyrån AP själv ringt polisen för att anmäla att hennes pojkvän misshandlat henne.

Väl på plats ingrep poliserna – mot Stacey. Den unga mamman var enligt polisrapporten mycket berusad. Och när hon mitt under polisbesöket plockade upp sin bebis och lade den till bröstet så greps hon, misstänkt för barnmisshandel.

Babyn till sjukhus

Medan mamman sattes i Grand Forks County Correctional Center, skickades hennes sex veckor gamla baby i ambulans till sjukhuset.

Barnet har sedan dess hållits på hemlig plats, medan mamman åtalats för för barnmisshandel och -vanvård. Domen ska avkunnas i augusti.

Har väckt debatt

Stacey Anvarinias fall har väckt debatt i hemlandet om huruvida det är ett brott att amma sitt barn i berusat tillstånd. Läkarna tvistar dessutom om hur mycket alkohol som förs över till barnet via modersmjölken.

De allmänna amningsråden i USA är att inte dricka någon alkohol överhuvudtaget medan man ammar. I Sverige förespråkas oftast nolltolerans – trots att de senaste råden från Livsmedelsverket säger att det är riskfritt att drick upp till två glas vin ett par gånger i veckan.

Pojkvännen släppt

Hur mycket alkohol Stacey Anvarinia hade i blodet är inte känt, då inget blodprov togs. Polisen i Grand Forks försäkrar dock, enligt AP, att de vet när någon har druckit för mycket.

Pojkvännen då? Trots att Stacey Anvarinia enligt polisrapporten hade en svullnad näsa, skrapmärken på kinden och bula på hakan har han sluppit vidare kontakter med rättsväsendet. Annat än att han kallats som vittne i rättegången mot sin flickvän.

ARTIKELN HANDLAR OM