Bibelns Sara får konkurrens av dagens mödrar

avHelena Utter

RELATIONER

Sara-dagen: I dag pratar vi om kvinnor & fertilitet

Foto: AP
Babylycka 40+ Sarah Jessica Parker och hennes man Matthew Broderick blev föräldrar till tvillingdöttrar som föddes av en surrogatmamma.

När spanska Carmen, 69, gick bort efterlämnade hon två 2-åriga söner.

Svenska kvinnor föder också barn allt senare i livet. Men fertilitetsexperten Outi Hovatta tror inte att vi kommer få en boom av pensionärsmammor.

– I Sverige har ingen fått hjälp att få barn efter menopausen.

Bibelns Sara var 90 när hon födde sitt första barn. Om sanningen i den utsagan kan man tvista; klart är i alla fall att Sara är på väg att få konkurrens. Medelåldern bland förstföderskor har stigit i hela västvärlden och runt om i världen dyker allt fler rekordmammor upp.

När Carmen Bousada vid 66 års ålder lyckades bli gravid skedde det på en klinik i USA.

– I USA görs detta inom privat sektor. Där är det bara pengarna som avgör, säger Outi Hovatta, professor i obstretik och gynekologi vid Karolinska Institutet.

Inte efter klimakteriet

Hon tror inte att fenomenet med pensionsfärdiga småbarnsmammor kommer sprida sig till Sverige. Äggdonation är en förutsättning för att bli gravid efter menopausen som ofta inträffar mellan 45 och 55 år. Och även om det numera är tillåtet i Sverige, görs det inte på kvinnor som passerat klimakteriet. Enligt Socialstyrelsens riktlinjer ska kvinnan inte ha ”kommit in i den ålder då fertiliteten normalt anses vara i starkt avtagande”.

Enligt Outi Hovatta går gränsen i praktiken vid 38-40 år. Men varje fall utreds individuellt och stor vikt läggs vid hälsotillståndet.

– Det sker alltid i samråd, vi är alltid överens, säger Outi Hovatta.

Slitsamt mammaliv

Att bli mamma på riktigt gamla dar är en kontroversiell fråga. Den sjävklara invändningen är att barnen riskerar förlora sin mor före vuxen ålder, samt att småbarnslivet kan vara slitsamt för vilken kropp som helst. Just Carmen Bousada diagnosticerades med cancer när hennes söner var nyfödda och dog före deras treårsdag.

– Man kan naturligtvis få cancer även i unga år. Men risken är större i högre ålder, säger Outi Hovatta.

Riskerna ökar

Rent medicinskt klarar ändå kvinnokroppen att bära och föda ett barn högt upp i ålderna, även om riskerna med både graviditet och förlossning ökar. Läkarkåren verkar ändå enig om att det i vissa aspekter är bättre ju yngre en barnaföderska är.

– Biologiskt är det bäst att vara runt 20. Men sedan finns de sociala faktorerna och då är det nog optimalt strax före 30, säger Outi Hovatta.

Tror du att medelåldern bland förstföderskor kommer fortsätta öka med ökad livslängd?

– Förhoppningsvis inte. Det blir svårare att få barn ju äldre man bli. Donerade ägg är ingen bra lösning annat än för dem med medicinska skäl. Och kvinnor ska inte lite för mycket till medicinska metoder. Vi kan hjälpa många men inte alla.

Att svenska kvinnor skjuter upp barnafödandet, tror du att det hänger samman med utvecklingen av nya metoder?

– Nej, det beror inte på metoderna. Det beror mest på sociala faktorer. Kvinnor är rädda att inte få bra arbete. Och enligt min uppfattning måste vi ändra på samhället, vi måste få en bättre acceptans för kvinnors barnafödande inom arbetslivet.

Barn lönar sig – för män

Medelåldern på svenska förstföderskor har ökat stadigt. I början av 70-talet var kvinnorna i genomsnitt 24 år när de födde sina första barn. År 2000 låg medelåldern på nästan 28 och 2005 hade den ökat till närmare 29 år.

Var tredje kvinna oroar sig för att karriären ska hämmas av föräldraledigheten – men bara var femte man. Det visar en undersökningen från Passion for Business och United Minds.

Ju längre du är föräldraledig, desto sämre blir dina karriärmöjligheter. Det visade en undersökning från SCB 2007.

Det lönar sig att ha barn – om du är man. När TCO 2008 undersökte sambandet mellan inkomst och familjetyp fann de att det är när barnen kommer som kvinnorna börjar släpa efter rejält i löneligan. Mönstret var det samma 2002 och 2006.

Alternativa sätt att bli gravid

Nästan 3000 barn föds årligen tack vare assisterad befruktning.

Ofrivillig barnlöshet kallas det om man inte lyckas bli gravid efter ett års försök. Omkring 15 procent av alla par drabbas av ofrivillig barnlöshet och av dem blir över hälften hjälpta av sjukvården.

I Sverige finns fyra olika behandlingsmetoder:

hormonstimulering av äggstockarna

insemination

provrörsbefruktning (IVF)

Ägg- eller spermadonation

Fruntimmersveckan på Wendela

På wendela.se gillar vi fruntimmer, och vi gillar fruntimmersfrågor. Så under den kommande veckan kommer vi att varje dag skriva om ett ämne som vi tror berör svenska fruntimmer idag.

Det här kommer vi att skriva om:

SARA: Kvinnor & fertilitet.

MARGARETA: Kvinnor & kvotering.

JOHANNA: Kvinnor & kärlek.

MAGDALENA: Kvinnor & kroppen.

EMMA: Kvinnor & vardagen.

KRISTINA: Kvinnor & stress.

Vi vill förstås veta vad DU tycker och tänker om de här frågorna så häng med och skriv i kommentarsfälten!

Dagens fruntimmer: Sara

Sara betyder prinsessa eller furstinna, och har använts i Sverige sedan åtminstone 1400-talet.

Sarah Dawn Finer - namnsdagsbarn.

I dag finns 60996 kvinnor i Sverige som heter Sara, 40857 har det som tilltalsnamn.

Dessutom finns det finns 3 män som har förnamnet Sara, samtliga har det som tilltalsnamn.

Källa: SCB, Svenskanamn.se.