Familjerelationer

Hon slåss för att barn ska få stryk

Av: 

Lisa Röstlund

RELATIONER

Varnar andra länder för Sverige

–?Svenskar åtalas för bagateller, varnade svenska juristen Ruby Harrold-Claesson inför Nya Zeelands parlament.

Hon har länge kämpat för rätten att slå barn.

Nu folkomröstar Nya Zeeland om att återinföra barnagan.

AGADE SINA EGNA BARN Ruby Harrod-Claesson har tre vuxna barn som hon öppet erkänner att hon ”daskat i baken” under uppväxtåren.
AGADE SINA EGNA BARN Ruby Harrod-Claesson har tre vuxna barn som hon öppet erkänner att hon ”daskat i baken” under uppväxtåren.

Ruby Harrold-Claesson, 61, är ordförande i Nordiska kommittén för mänskliga rättigheter, en organisation som verkar för ”skydd av familjers rättigheter”. Hon är född och uppvuxen på Jamaica och kom till Sverige 1971.

Åtta år efter hennes ankomst var Sverige först i världen med att förbjuda fysisk bestraffning av barn. Ruby anser att lagen förstört samhället på många sätt.

Lobbar för aga

I Sverige har hon inte fått lika stor uppmärksamhet som internationellt. I december intervjuades hon bland annat i schweizisk och fransk tv och spred då budskapet om Sverige som ett varnande exempel.

–?I Sverige har föräldrar blivit livrädda för sina barn. De vågar inte tillrättavisa dem, säger Ruby Harrold-Claesson. I juli 2006 blev hon inbjuden av en lobbygrupp för barnaga till Nya Zeeland. Hon föreläste under två veckor på möten över hela landet.

”Detta är våld”

–?Höjdpunkten var när jag fick medverka i en parlamentarisk utfrågning, berättar Ruby.

Mellan 31 juli och 21 augusti genomförs nu en folkomröstning i Nya Zeeland om att återinföra barnaga, som relativt nyligen förbjöds.

Opinionsundersökningar visar att över 80 procent av invånarna vill få tillbaka rätten att slå barn.

–?Det finns en stark internationell lobby som verkar mot det som vi jobbar för, säger Eva Svedling, Sverigeprogramchef för Rädda Barnen.

Hon är upprörd över att Nya Zeeland tar upp frågan i en folkomröstning.

–?Det handlar om våld mot barn och kränkning av barns rättigheter. Ett land måste ta ansvar för att följa FN:s barnkonvention, säger hon.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Familjerelationer