Johanna bloggar åt sin döda syster

Ditt liv på nätet finns kvar efter döden – nu kan du skriva ett digitalt testamente

Vill du ha ett liv efter döden?

Lev livet på nätet.

– Det känns bra att skriva inlägg i min systers ställe, säger Johanna Najjar som fortsätter att skriva på den döda storasysterns blogg.

Foto: Foto: BÖRJE THURESSON
tröst i sorgen Det var Sabinas vilja att bloggen skulle fortsätta att uppdateras, berättar Johanna Najjar, som hållit liv i systerns blogg.

Tusentals läsare följde den levnadsglada småbarnsmamman Sabina Najjars kamp mot cancern på nätet. När Sabina dog i våras valde hennes anhöriga att låta bloggen leva vidare.

– Jag, mamma och min storasyster uppdaterar bloggen då och då, säger Johanna Najjar, 32.

– Vi har skrivit om begravningen, gravsättningen och om hur Sabinas döttrar mår. Och hur vårt liv utan Sabina fortsätter.

Hon menar att det har varit skönt att skriva av sig om sin sorg och sin saknad.

– Jag, som tidigare inte har varit särskilt engagerad i bloggvärlden, har blivit både förvånad över och tagen av alla fina kommentarer vi har fått. Sabina nådde verkligen ut till många.

Egen vilja

Men den främsta anledningen till det fortsatta bloggandet är att det var Sabinas vilja. I januari i år fick hon besked om att cancern hade spritt sig till hjärnan och på en gemensam semester strax därefter skrev hon ner sina inloggningar till bloggen, Facebook och mejlkontot och berättade hur hon ville att de skulle göra med allt.

– Än så länge får det mesta ligga kvar. Det är ett så definitivt avslut att stänga hennes konton, jag har till och med kvar hennes nummer i min mobil.

Ännu ett tag till tänker de hålla bloggen levande.

– Jag ska få barn i dagarna och kommer att uppdatera sajten då. Sen får vi se, det blir ju allt färre inlägg. Boken ”Livet kan inte vänta” som kom ut i våras handlade om bland annat Sabina. Eventuellt blir även hennes blogg en bok, det vore ju en bra avslutning.

Att som anhörig fatta beslut om olika internetkonton kan vara svårt. Ska man verkligen bara radera allt?

I höst lanseras nättjänsten Webwill, där du själv kan skapa ett digitalt testamente.

– Vi började arbeta med Webwill för ungefär ett år sen eftersom vi såg ett växande problem på nätet, säger Lisa Granberg, en av grundarna.

Aktivera önskemål

De som aktiverar ett konto hos företaget kan välja vilka sajter som ska ändras efter döden. Vill du till exempel skriva ett sista hälsningsmeddelande på Facebook och Twitter – eller bara avregistrera dina konton? Önskemålen aktiveras när företaget har fått besked från folkbokföringen eller dina förvaltare om att du har avlidit.

Terri Herrera