Deras son ska på läger – för överviktiga

Doktorn: Vikten ett problem för allt fler svenska barn

TAR TAG I PROBLEMET  Mamma Helene och bonuspappa Mikael Magnusson hoppas att hälsolägret ska bli en nystart för Albin.
TAR TAG I PROBLEMET Mamma Helene och bonuspappa Mikael Magnusson hoppas att hälsolägret ska bli en nystart för Albin.

Om två veckor åker Albin, 9, på sommarläger. Där ska han bada och träffa nya kompisar – men också lära sig om kost och motion för att på sikt gå ner i vikt.

– Jag hoppas att han får en kickstart till ett aktivt liv, säger mamma Helene Magnusson.

Albin, 9, ska på hälsoläger.
Albin, 9, ska på hälsoläger.

Sedan födseln har Albin haft mag- och tarmproblem, han tål inte mjölk och vete men är också petig med maten och behöver bli påmind om att äta. På grund av adhd har han svårt med matregleringen och kan gå från att hoppa över middagen till att äta tre portioner av mat han tycker om. Det, i kombination med övervikt i släkten, har resulterat i en kille som väger lite för mycket.

– Han frågar ibland om han ärvt min mage. Förra sommaren lärde han sig ett nytt ord och kallar nu sig själv för pompös, säger mamma Helene och skrattar.

Hon berättar att Albin sällan äter godis, dricker vatten till maten, undviker vitt bröd och äter reglerade portioner på regelbundna tider.

Familjen uppmuntrar honom att röra på sig och tidsbegränsar tv-spelandet men efter ett tufft skolår av mobbning nådde Albins motivation botten i januari.

– Det är det jobbigaste som förälder, att se honom bli mobbad på grund av sin vikt. Han blir så uppgiven och tappar motivationen.

Ökat självkänslan

Mobbningen har gjort Albin mer medveten om sin kropp och den glada, positiva killen har stundvis varit ledsen. Han vet att han behöver gå ut och gå för att få en mindre mage och vilken mat som är nyttig, men familjen försöker att inte prata om övervikten som ett problem.

– Vi har under våren jobbat med hans självkänsla och just nu ligger hans motivation och glädje på topp. Jag vill att han ska tycka om sig själv och vara medveten om hur han ser ut men också veta hur han kan förändra sin kropp.

”Inte ensam”

Hon hoppas att hälsolägret blir en kickstart i Albins liv och tror att det är bra för honom att höra andra vuxna än bara mamma prata om vilken mat som är bra och dålig. Mest av allt hoppas Helene att han hittar en aktivitet som han fastnar för och fortsätter med efter lägret.

– När han gillar något lägger han ner all sin energi på det men på skolgymnastiken känner han ofta att han inte hänger med i de andra barnens takt. På lägret är han inte ensam om att vara överviktig och det hoppas jag han tar med sig hem.

Familjen: Mamma Helene Magnusson, 41, bonuspappa Mikael Magnusson, 46, och barnen Tim Classon, 21, Philip, 13, Whilliam, 11, Albin, 9, och barnens pappa Per Classon, 42. Bor: Härnösand.

Publisert: