”Slopa skolans sexualundervisning”

RELATIONER

Åsa Erlandson: Lassa iväg klassen till ungdomsmottagningen istället – och låt personal som har utbildning och vana informera

Foto: Åsa Erlandson är Wendelas krönikör.

Frågan är vem som led mest: Barbro som stod där bakom katedern och fumlade med en gurka och en kondom. Eller vi som satt i bänkraderna och vred på oss. Barbro var utbildad biologilärare och jätteduktig på blommor och bin så länge det handlade om de som finns i skogen. Men sexualundervisningen var en enda plåga för alla inblandade – utom Grabbarna Grabbs i klassen som tog chansen att göra slangbellor på rasten av frökens kvarglömda kondomer.
 

Det är allt jag minns. Inte ett ord om lust och nyfikenhet och ännu mindre: integritet och var gränsen går.

Istället var det hos gudinnorna på landstingets Ungdomsmottagning som man kunde ställa sina jobbiga frågor. Som lyssnade och förklarade och lät en förstå att ingen fråga var för pinsam.
 

Så: Slopa skolans stammande sexualundervisning som bara är en plåga för alla inblandade och som varierar från halvkass till helkass. Lassa iväg hela klassen till ungdomsmottagningen istället och låt personal som har utbildning och vana berätta varför 46 procent av unga kvinnor inte borde ha utsatts för sex mot sin vilja, och att det inte alls är sexigt och coolt att som tonåring lägga ut nakenbilder på sig själv på nätet utan bara idiotiskt.

Och locka manlig personal till ungdomsmottagningarna så att även killarna vågar komma dit.
 

I den nya undersökningen från Göteborgs universitet konstateras att det idag finns så många olika sätt för unga att träffas och riskera att gå över gränsen. Den utvecklingen kan vi inte spola tillbaka, men det vi kan göra är att försöka ingjuta det som borde vara självklart för alla: Gå inte med på något som du själv inte vill.
 

I undersökningen står också att det är helt orimligt att det är frivilligt för kommuner och landsting att ha ungdomsmottagningar. De borde vara lika självklara som exempelvis barnavårdscentraler. Jag kan bara hålla med.