Relationer

Påskmirakel på BB

Av: 

Erik Olsson

RELATIONER

Europas yngsta för tidigt födda bebis får fira påsken hemma - föddes efter bara drygt fem månader i magen.

ÖVERLEVARE | Lilla Frieda föddes redan i vecka 21 och klarade sig mot alla odds. Nu har hon fått lämna sjukhuset.
ÖVERLEVARE | Lilla Frieda föddes redan i vecka 21 och klarade sig mot alla odds. Nu har hon fått lämna sjukhuset.

För nära 2000 år sedan sägs Jesus ha återuppstått på tredje dagen.

Nu kommer bud om ett nytt påskmirakel.

Lilla Frieda föddes efter bara 21 veckor och vägde då mindre än ett halvt mjölkpaket – nu har hon fullt frisk kunnat lämna BB.

En samlad barnläkarkår är enig – före vecka 22 överlever inte för tidigt födda barn. Men det struntade lilla Frieda från tyska Fulda i. Hon föddes redan efter 21 veckor och fem dagar i början på november förra året.

Problem redan i vecka 15

Då hade det redan i vecka 15 blivit problem och Friedas mamma tvingades söka sig till kvinnokliniken för att behandla för tidiga värkar.

Några veckor senare var det dags igen. Vid ett rutinbesök hos en läkare konstaterade man att risken för en nära stundande födsel var överhängande och Friedas mamma fördes omedelbart till BB på sjukhuset i Fulda. Där handlade det sedan om att försöka försena födseln så länge som möjligt.

Tio dagar senare, den 7 november kom till slut lilla Frieda till världen. Hon vägde bara 460 gram och på BB satte man omedelbart in alla insatser för att rädda det späda flickebarnet. Det finns uppgifter om ännu mindre barn som fötts och klarat sig – någon så lätt som 300 gram - men ingen har fötts tidigare än Frieda från Fulda. Ett fall i Ottawa 1987 tangerar dock precis rekordet 21 veckor och fem dagar.

Livet hängde på en skör tråd

Friedas liv hängde också länge på en skör tråd men hon bet sig fast vid livet och i onsdags kunde hon alltså fullt frisk lämna barnkliniken och fira påsk hemma med sina föräldrar. Hon vägde då 3500 gram.

– Det finns inga tecken på att hon inte skulle vara fullt frisk, säger doktorn och professorn Reinald Repp, chefsläkare på barnkliniken i Fulda.

Han förklarar den ovanliga medicinska framgång som Friedas överlevnad innebär med att personalen på barnkliniken i Fulda sedan tidigare har erfarenhet av extremt tidiga födslar. I delstaten Hessen föddes mellan 2005 och 2009 98 barn i vecka 22. Av dessa överlevde bara två - båda på barnkliniken i Fulda.

Publisert: